Ny Mosuloffensiv närmar sig

Det irakiska flygvapnet har släppt miljontals flygblad över västra Mosul för att varna civilbefolkningen om att en markoffensiv för att få bort terrorgruppen IS är nära förestående.

ANNONS
|

Västra Mosul är i stort sett belägrat, och förutom de våldsamma extremisterna i IS befinner sig uppskattningsvis 650000 civila i området.

I flygbladen uppmanas befolkningen att göra sig redo för att välkomna de irakiska trupper som snart kommer för att befria området, och medlemmar i IS uppmanas att "lägga ned sina vapen och ge upp", meddelar Iraks försvarsdepartement i ett uttalande.

Mosul är Iraks näst största stad. Den ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväst om Bagdad längs huvudvägen mot Syrien och Turkiet. Under en offensiv som chockade omvärlden tog terrorrörelsen Islamiska staten (IS) över Mosul i juni 2014. Sedan dess har det varit ett slags juvel i kronan för det självutnämnda "kalifat" som IS säger sig försöka upprätta i regionen.

ANNONS

Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober. De flesta är irakiska soldater, men även många från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och milismän och -kvinnor från kurdiska peshmerga ingår.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. IS anklagas för att använda civila som mänskliga sköldar i staden.

TT-Reuters

ANNONS