Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio anländer till söndagens förhandlingar i Milano med Lega-ledaren Matteo Salvini.
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio anländer till söndagens förhandlingar i Milano med Lega-ledaren Matteo Salvini.

Ny italiensk regering kan vara på gång

Tio veckor efter valet kan det nu äntligen vara en ny regering på gång i Italien. Enligt uppgifter har förhandlingarna mellan anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega till slut burit frukt.

ANNONS
|

Efter förhandlingar även på söndagen kom först ett uttalande från Lega-ledaren Matteo Salvini om att han och M5S-ledaren Luigi Di Maio "skriver historia" och ska samtala med president Sergio Mattarella. Därefter kom medieuppgifter om att de båda informerat Mattarella om att de från och med måndagen är redo att presentera ett regeringsprogram och nominera ett namn som premiärminister.

Enligt medier kommer det att bli en person som varken tillhör M5S eller Lega som nomineras.

M5S blev största parti i valet den 4 mars men högerkoalitionen med Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och nationalistiska Italiens bröder är tillsammans lite större. Di Maio har försökt slå sönder högeralliansen, men Lega-ledaren Matteo Salvini har uppenbarligen ställt svårsmälta krav.

ANNONS

När Mattarella nyligen talade om att svära in en tillfällig premiärminister och utlysa nyval blev förhandlingarna skarpare.

- Vi skriver historia och vi behöver en del tid, sade Luigi Di Maio under en paus i förhandlingarna i Milano tidigare på söndagen.

TT-Reuters

ANNONS