Israeliska pansarvagnar vid gränsen mot Gaza.
Israeliska pansarvagnar vid gränsen mot Gaza.

USA vill ha FN-möte efter attacker mot Israel

Islamistiska Hamas och militanta Islamiska jihad meddelar i ett gemensamt uttalande att grupperna ligger bakom tisdagens intensiva granat- och raketbeskjutning mot israeliskt territorium. USA begär nu att FN:s säkerhetsråd håller ett krismöte.

ANNONS
|

I ett gemensamt ––och ovanligt – uttalande skriver de båda islamistgrupperna att man tar på sig "ansvaret för attacker mot militära mål och sionistiska bosättningar runt om Gazaremsan". I uttalandet tillägger grupperna att attackerna ska ses som svar på israeliska angrepp de senaste dagarna.

Israel har svarat med flygräder mot Gazaremsan.

"Attacker mot civila"

Det har inte under tisdagen rapporterats om några dödsoffer i samband med attackerna, men tre israeliska soldater har skadats. Ingen av dem uppges ha livshotande skador.

I söndags dödades tre medlemmar i Islamiska Jihad i samband med en israelisk attack. Gruppen förklarade då att man kommer att hämnas.

ANNONS

På tisdagen meddelade USA:s FN-ambassadör Niki Haley att man begär att FN:s säkerhetsråd håller ett extramöte med anledning av beskjutningen mot Israel.

"Artillerield har avlossats av palestinska upprorsmän mot civila områden, inklusive en förskola", säger Haley i ett uttalande.

Möte på onsdag

"Säkerhetsrådet borde vara rasande och reagera på det senaste våldsamma anfallet som var riktat mot oskyldiga israeliska civila, och det palestinska ledarskapet måste ställas till svars för vad de tillåter hända i Gaza", fortsätter hon.

Säkerhetsrådet förväntas hålla ett möte om Gaza-attackerna på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sedan den 30 mars då palestinier i Gaza påbörjade demonstrationer utmed gränsen till Israel har mer än 115 palestinier dödats av israelisk militär.

TT-AFP-Reuters

ANNONS