Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170417-jamaicagammal-451052_se.gp_1.jpg
Italienskan Emma Morano dog i lördags och därför klassas nu jamaicanskan Violet-Mosse Brown numera som världens äldsta människa. Arkivbild.

Ny gammal äldst på världstronen

Med födelsedatum den 10 mars 1900 klassas jamaicanskan Violet-Mosse Brown numera som världens äldsta människa. Hon har gratulerats till prestationen av Jamaicas premiärminister Andrew Holness, rapporterar CNN.

Med 117 år på nacken föddes hon 67 år innan Jamaica grundades, och hon minns när den första bilen och det första flygplanet kom till Jamaica, liksom elektriciteten och kranvattnet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon har varit musiklärare och organist i kyrkan i över 80 år. När hennes man dog 1997 tog Violet-Mosse Brown över hans jobb som bokhållare på en lokal kyrkogård – något hon fortsatte med tills hon var över 100 år.

Violet-Mosse Brown blev världens äldsta när italienskan Emma Morano, född 1899, dog i lördags.

Brown verkar ha några små, men inte helt tvärsäkra, råd att ge dem som till äventyrs vill bli lika gamla:

- Helt sant, när folk frågar mig vad de ska äta och dricka för att leva så länge svarar jag att jag äter allting, utom fläsk och kyckling och jag dricker inte rom och sånt, säger hon till tidningen The Gleaner.

Nå, nu kan ju goda gener också ha med saken att göra, med tanke på att Violet-Mosse Browns son har hunnit bli 97 år.

Fakta: Världens äldsta

Näst äldst efter jamaicanskan Violet-Mosse Brown, född den 10 mars 1900, är japanskan Nabi Tajima, född den 4 augusti 1900.

Bland andra den indiske munken Swami Sivananda har utmanat. Enligt hans pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att kontrollera.

Världen över finns personer som påstås vara födda på 1800-talet utan att någon med säkerhet kan säga att det stämmer. Ett fall i Sverige är en kvinna från Turkiet som bor i Västerås. Enligt folkbokföringen är hon född den 1 juni 1899, men den uppgiften är osäker och har inte kunnat verifieras.

Den hittills äldsta människan som dokumenterats var fransyskan Jeanne Louise Calment, som hann bli 122 år och 164 dagar gammal innan hon gick bort i augusti 1997.

Världens äldste man var japanen Jiroemon Kimura som föddes den 19 april 1897 och avled 2013 i en ålder av 116 år och 54 dagar.

Källa: Gerontology research group, Guinness World Records, Time, The New York Times och AFP

Mest läst