Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Väggmålningar från en runt 4 400 år gammal nyupptäckt grav vid Gizaområdet utanför Kairo. Bilderna föreställer den högt uppsatta prästinnan Hetpet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny flertusenårig grav hittad i Giza

  De arkeologiska fynden i Egypten tycks aldrig sina. Det senaste är runt 4 400 år gammalt och handlar om en forntida prästinnas grav nära den stora pyramiden i Giza.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kvinnan i fråga kallades Hetpet, enligt BBC. Hon var högt uppsatt i det gamla kungarikets femte dynasti, som styrde Egypten omkring åren 2494–2345 före Kristus. Hetpet var prästinna till fruktbarhetsgudinnan Hathor som vakade över gravida kvinnor och barn.

  Nyheten släpptes av fornminnesdepartement på lördagen. Bilder från den L-formade helgedomen visar väggmålningar i gott skick om avbildar Hetpet i diverse jakt- och fiskescener och som mottagare av offergåvor från barn.

  Det förekommer även bilder på musik- och dansföreställningar. Ett sällsynt motiv föreställer en apa som dansar framför en orkester.

  Fornminnesminister Khaled al-Anani är hoppfull om att utgrävningarna på begravningsplatsen cirka två mil söder om Kairo "mycket snart" ska resultera i fler fynd.