Storbritanniens premiärminister Theresa May under en presskonferens på torsdagen.
Storbritanniens premiärminister Theresa May under en presskonferens på torsdagen.

Ny brexitminister och avgångskrav mot May

Pressen växer på Storbritanniens premiärminister Theresa May, som kämpar med att rädda det omstridda brexitavtalet. Antalet misstroendeyttringar från det egna partiet fortsätter att växa. Samtidigt har landet fått en ny brexitminister.

ANNONS
|

Hittills har totalt 21 ledamöter från Konservativa partiet gått ut öppet med att de har lämnat in skriftliga missnöjesförklaringar mot May, enligt Reuters sammanställning. Runt tio av dem lämnades in eller offentliggjordes under torsdagen och fredagen – efter det att May presenterat det omstridda utkastet till det avtal som ska föra Storbritannien ur EU.

Missnöje med avtalet fick självaste brexitminister Dominic Raab och tre andra regeringskollegor att avgå under torsdagen. Samtidigt lovade ilskna parlamentsledamöter från olika partier att sänka uppgörelsen.

Om totalt 48 ledamöter – eller fler – lämnar in missnöjesförklaringar väcks en misstroendeomröstning mot premiärministern. Där krävs att en majoritet av Konservativa partiets ledamöter, minst 158 av 315, röstar emot May för att hon ska tvingas bort.

ANNONS

Modern Chamberlain

Det är oklart hur många missnöjesförklaringar som kommit in, men troligen är det fler än 21, då ledamöter kan välja att tiga om sina brev. Enligt uppgifter till Sky News har Konservativa partiets inpiskare – vars uppgift är att skapa ordning i leden – sammankallats för ett möte i parlamentet för att förbereda sig på en eventuell strid om ledarskapet.

Under fredagen fortsatte May dock att försvara sin brexitstrategi i en intervju med radiokanalen LBC. Där tvingades hon även svara på den hånfulla frågan om huruvida hon är en modern Neville Chamberlain.

- Nej, det är jag inte och anledningen är denna: vi kommer inte att vara bundna i evighet till något som vi inte vill ha, svarade premiärministern enligt Reuters.

Barclay ny brexitminister

Den hårt kritiserade brittiske premiärministern Neville Chamberlain är kanske mest ihågkommen för att, efter ett möte med Hitler 1938, ha försäkrat att nazistledaren inte hade några krigsavsikter. När kriget bröt ut avsattes han och efterträddes av Winston Churchill.

May har nu utsett Stephen Barclay, i dag biträdande hälsovårdsminister, till landets brexitminister efter Dominic Raab. En stor uppgift för Barclay, som röstade för att lämna EU i folkomröstningen 2016, blir att baxa regeringens brexitförslag genom parlamentet. Samtidigt blir hans uppdrag olikt Raabs på så sätt att Barclay mer ska fokusera på att öka Storbritanniens interna beredskap att lämna EU.

ANNONS

Den tidigare inrikesministern Amber Rudd tar över som arbetsmarknadsminister efter Esther McVey som också avgick på torsdagen.

TT

Fakta: Britternas väg in och ut ur EU

1 januari 1973: Storbritannien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG.

5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröstning.

23 januari 2013: Premiärminister David Cameron lovar att hålla en ny folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, sedan landet först försökt förhandla om sin relation till unionen.

23 juni 2016: 52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Som följd av resultatet lämnar Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesministern Theresa May.

29 mars 2017: Premiärminister May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

19 juni 2017: De första utträdesförhandlingarna mellan EU och Storbritannien inleds i Bryssel.

14 november 2018: Storbritanniens regering säger sig acceptera det utkast till utträdesavtal som tagits fram av förhandlarna.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om utträdesavtalet godkänts eller inte.

30 mars 2019: Om ett godkänt avtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut, såvida inte förhandlingarna om framtida relation ännu inte är klara.

ANNONS