Ny ballistisk robot avlossad av Nordkorea

Nordkorea uppger att landet genomfört ett framgångrikt test av en ny typ av interkontinental ballistisk robot. Roboten har kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet, enligt diktaturen.

ANNONS
|

En ballistisk missil uppges ha avfyrats i Nordkorea. Missilen ska ha avfyrats under onsdagsmorgonen, lokal tid. Enligt initiala uppgifter tros det röra sig om en interkontinental robot, rapporterar AP.

Roboten avlossades och flög i ostlig riktning och sydkoreansk militär analyserar saken tillsammans med amerikanska allierade, skriver Reuters. En amerikansk regeringskälla bekräftar att Nordkorea skjutit upp en ballistisk robot. Enligt Vita huset informerades president Donald Trump om händelsen redan medan den nordkoreanska roboten ännu var i luften.

Kan nå USA

Nordkorea säger att roboten kan nå hela USA.

– Vi upptäckte en trolig robotuppskjutning från Nordkorea. Vi håller på och bedömer situationen och kommer att ge ytterligare detaljer när vi har dem, säger överste Robert Manning, Pentagons talesperson enligt Reuters.

ANNONS

Som svar på uppskjutningen har den amerikanska presidenten Donald Trump sagt att "vi kommer att ta hand om det", enligt AP. USA:s försvarsminister, James Mattis, säger att uppskjutningen är Nordkoreas högsta hittills och utgör således ett globalt hot, rapporterar AFP.

Snabbt svar – möte i Japan

Som ett svar på uppskjutningen genomförde Sydkorea ett eget robottest bara minuter efter det nordkoreanska, uppger den sydkoreanska militären.

Den japanska regeringen bedömer att roboten var i luften i cirka 50 minuter och att den landade i vattnen inom den japanska ekonomiska zonen. Den japanska regeringen ska hålla ett blixtinkallat möte på grund av uppskjutningen. Samtidigt protesterar regeringen kraftfullt mot uppskjutningen.

– Regeringen har sagt till Nordkorea att vi kritiserar deras beteende på starkast möjligaste sätt. Vi är väldigt oroliga och har fördömt dem offentligt, säger Koro Bessho, den japanska FN-ambassadören till AP.

Säkerhetsrådets ordförande Sebastian Cardi säger till AP att han varit i kontakt med FN-medlemmar om händelsen, men att ingen begäran om ett möte har gjorts.

Uppskjutningen är den första sedan Nordkorea avlossade en ballistisk robot som flög över Japan i mitten av september.

Världssamfundet har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen och straffas därför av omvärlden.

ANNONS

Får inte avfyra

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. FN:s säkerhetsråd antog nyligen nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang liksom både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS