Ny badort på franska rivieran förbjuder burkini

Burkinin är inte välkommen på stranden i Villeneuve-Loubet på den franska rivieran. Det slår borgmästaren Lionnel Luca fast. – Jag fick berättat för mig att frun i ett par som besökte en av våra stränder simmade omkring i full klädsel. Det är oacceptabelt av hygieniska skäl och ovälkommet med tanke på den generella situationen, säger han till AFP.

ANNONS
|

En andra badort på den franska rivieran har förbjudit klädesplagget burkini. Beslutet kommer en vecka efter att Cannes förbjudit burkini.

– I Frankrike tar man sig inte till stranden iförd kläder som visar ens religiösa tro, särskilt inte när de övertygelserna är falska och går emot vad religionen egentligen kräver,säger borgmästaren Lionnel Luca i orten Villeneuve-Loubet till AFP enligt The Independent.

Exakt hur förbudet ska genomföras och vad burkini-badare möts av för påföljder om de blir påkomna är ännu inte angivet.

Förbudet kommer efter att en ny lag införts som gäller fram till 31 augusti. Enligt den nya lagen ärenbart kläder som är "respektfulla gentemot moral och sekulära principer samt som uppfyller hygieniska och sanitära regler"tillåtna. Huruvida dykardräkter som täcker stora delar av kroppen är tillåtna anges inte.

ANNONS

Cannes borgmästare: Burkini är "symbol för islamisk extremism"

Enligt David Lisnard, borgmästare i Cannes som var den första staden attförbjudakvinnor att bära burkini på stranden, är den heltäckande baddräkten en "symbol för islamisk extremism".

Den som trotsar förbudet i Cannes kommer att bli ombedd att byta om eller lämna stranden. Om så inte sker riskerar burkinibäraren böter på 38 euro, motsvarande omkring 360 kronor.

2011 införde Frankrike ett förbud mot heltäckande slöjor, burka eller niqab vid allmän plats.

ANNONS