Nu ska en ny påve väljas

ANNONS
|

Reglerna för hur ett påveval skall ske är hårt reglerade sedan århundraden tillbaka. Det är bara kardinalerna som får rösta, under en speciell process i Vatikanstaten.

Teoretiskt sett kan de rösta fram vilken vuxen manlig katolik som helst, men i praktiken har alla påvar sedan 1389 varit kardinaler. Och även denna gång tror man att av alla de kardinaler som blir inlåsta i Vatikanen kommer en ut som påve.

Kardinalerna får bo på hotell

Men Johannes Paulus genomförde några revolutionerande förändringar 1996. Bland annat lät han förvandla S:ta Martas hus i Vatikanen till ett bekvämt hotell, 130 sviter och enkelrum. Där skall kardinalerna bo under tiden som de beslutar vem som skall bli hans efterträdare. Johannes Paulus tycks mer än någon annan ha ordnat och bekymrat sig för det som skall utspelas bakom Vatikanens låsta dörrar.

ANNONS

Alla cheferna för Vatikanens kongregationer avgick alltså med omedelbar verkan, alla utom tre vars uppgifter är nödvändiga för att det hela skall fungera. Den ene av dem, kardinalcamerlengon (chefen för det påvliga hushållet), skulle konstatera att påven verkligen var död och slå sönder fiskarringen, alltså Johannes Paulus II:s ring. Varje påve får en ring med ett eget sigill.

Tidigast femton dagar men inte senare än tjugo dagar efter påvens död måste sedan kardinalerna samlas för att rösta fram den nye påven. Och det är en stor stab som då gör sig hemmastadd i S:ta Martas hus.

Förutom de 117 kardinalerna finns i deras sällskap sekreterare, biktfäder, läkare, köks- och städpersonal.

Nu sluts så dörrarna kring S:ta Martas hus och Sixtinska kapellet. All kontakt med yttervärlden, tv, radio och telefon, är förbjuden. Röstningen kan börja och därmed en noggrann kontroll av kardinaler, röstsedlar, urnor. Kardinalerna uppmanas till exempel att skriva med en handstil som inte avslöjar dem.

Svart rök vid oavgjord omröstning

Röster räknas, kardinaler räknas, stämmer det inte måste röstsedlarna brännas och proceduren göras om. Om resultatet är oavgjort bränns röstsedlarna i en särskild ugn, vars skorsten syns över Petersplatsen. Man tillsätter en kemisk substans som gör röken svart: Om röstningen har lyckats stiger vit rök upp över Petersplatsen.

ANNONS

För att en påve skall väljas krävs två tredjedels majoritet plus en röst i den händelse någon skulle rösta på sig själv. Efter trettio röstningar räcker det med enkel majoritet.

Den som fått de flesta rösterna väljer nytt namn och tar på sig den vita sutanen, den vita kalotten, de röda skorna och den röda kragen (finns uppsytt i tre storlekar). Därefter faller kardinalerna, den äldste först, på knä inför den nye påven som sedan skall ut och hälsa folket.

Påven brukar inte hålla tal denna första gång men Johannes Paulus bröt traditionen. Det var då en av kardinalerna hördes otåligt muttra i bakgrunden. "Basta, basta!" - "Nu räcker det!"

ANNONS