Nu blir Nasas forskning gratis på nätet

Har du alltid drömt om att lära dig mer om rymden? Nu är det möjligt - eftersom Nasa gör sin forskning gratis på webben, skriver Independent.

ANNONS
|

Pubspace är den nyawebbsidan där världens befolkning kan ta del av Nasas forskning om rymden helt gratis - vare sig det handlar om tsunamis på mars, eller om chanser till liv på olika planeter, vilket Independent har skrivit om.

Redan 2013 fick Nasa ökade tillgångar av olika amerikanska myndigheter för att möjliggöra en djupare forskning om rymden. Sedan dess har privatpersoner som velat ta del av informationen fått betala för att få tillgång till den. Men det är det alltså slut med från och med nu. Numera går Nasa efter en policy där alla forskningsartiklar som blivit finansierade av myndigheter, måste läggas ut på Pubspace inom ett år efter offentliggörandet.

ANNONS

Viktigt att allmänheten får insyn

Att allmänheten får ta del av rymden är tyckerNasas vice direktör Dava Newman är ett lovande framstegi utvecklingen.

– Hos Nasa applåderar vi möjligheten att utökatillgången till vårt omfattande arkiv av vetenskapliga och tekniska artiklar. Genom tillgänglighet och nytänkande bjuder vi in hela världen att ansluta sig till oss i vårforskning av jorden, luften och rymden, säger hon i ett pressmeddelande.

Dock finns det några undantag. Till exempel det som rör den nationella säkerheten, får inte under några omständigheter publiceras, men det är också den enda regeln som tillåts.

I skrivande stund finns det drygt 850 artiklar på webbplatsen, men det kommer inom kort att bli många, många fler. Så för den som alltid har undrat hur en astronaut håller sig i form i rymden, eller hur växtligheten ser ut på något av alla våra planeter, då är det hög tid att surfa sig in på sidan.

I framtiden satsar EU:s alla medlemsstater på att göra att försöka göra alla europeiska vetenskapliga artiklar fritt tillgängliga, senast 2020, skriver Independent.

ANNONS