President Donald Trumps nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.
President Donald Trumps nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

Nu börjar John Bolton i Vita huset

Vad blir USA:s svar på den misstänkta gasattacken i Syrien? Och hur förbereds toppmötet med Nordkoreas diktator bäst? President Trumps nye nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hamnar i hetluften redan första dagen på jobbet.

ANNONS
|

Bolton, tidigare FN-ambassadör och känd som en konservativ hök, inledde sin bana i Vita huset på måndagen – efter en helg full av Twitterutspel från presidenten. När uppgifterna om en misstänkt kemvapenattack i syriska Douma blev kända kallade Donald Trump Syriens president Bashar al-Assad för "djuret Assad" och lovade att det kommer att kosta ett "högt pris".

Ta fram alternativ

För ett år sedan gav Trump order om en robotattack mot en syrisk flygbas, efter uppgifter om en kemvapenattack i Idlibprovinsen. Många undrar om en liknande respons nu är att vänta. Som nationell säkerhetsrådgivare är det John Boltons uppgift att förse presidenten med handlingsalternativ och redogöra för vilka konsekvenser dessa kan tänkas ha.

ANNONS

En tidigare medarbetare till Bolton säger till nyhetskanalen CNN att den nye säkerhetsrådgivaren ser just detta som sin viktigaste uppgift.

- Han kommer att leverera en full palett av genomtänkta förslag. Presidenten är frustrerad över att inte ha fått det tidigare.

"Anfall först"

Den 69-årige advokaten, utrikesanalytikern och Fox News-kommentatorn Bolton är president Trumps tredje nationelle säkerhetsrådgivare på mindre än 15 månader. Han skrev nyligen en debattartikel i The Wall Street Journal där han argumenterade för att USA bör anfalla Nordkorea "först". Han har också förordat regimskifte i Iran samt hävdat att tvåstatslösningen på konflikten mellan israeler och palestinier är död. Liksom Trump är han kritisk mot FN och han anser att det globala kärnenergiavtal som slutits med Iran bör förhandlas om eller rivas upp.

TT

Fakta: John Bolton

Född i en arbetarklassfamilj i Maryland 1948. Tog sig till det ansedda universitetet Yale via stipendier och har en examen i juridik därifrån.

Utsågs till FN-ambassadör av president GeorgeW Bush och jobbade som sådan 2005—2006. Men han godkändes aldrig av senaten som då kontrollerades av Demokraterna. Innan dess jobbade han bland annat på justitie- och utrikesdepartementen under de republikanska presidenterna GeorgeHW Bush och Ronald Reagan.

Har även arbetat på några av Washington DC:s mer kända advokatbyråer samt som senior analytiker på den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. Hans karaktäristiska gråa mustasch är välkänd från den konservativa tv-kanalen Fox News, där han har kommenterat utrikespolitik.

Fakta: Den presidenten lyssnar på

Rollen som nationell säkerhetsrådgivare har funnit sedan kalla kriget. Ämbetet ses som viktigt för att en presidents världssyn ska genomsyra olika departement och myndigheter som arbetar med USA:s säkerhet.

Till skillnad från ministerposter och andra höga ämbeten måste kandidaten inte godkännas av USA:s senat.

Bland tidigare kända profiler som har haft jobbet finns Susan Rice, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski och Brent Scowcroft.

Källa: CNN och Vita huset.

ANNONS