Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fjällpartiet Mannen riskerar att rasa i ett stenskred där rasrisknivån är höjd till "extrem" för femte året i rad. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Norskt fjäll kan rasa – boende evakueras igen

Det norska fjällpartiet Mannen sydväst om Trondheim är på väg att rasa för femte året i rad. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I fjol evakuerade man boende i området och landets vatten- och energimyndighet NVE pumpade ned vatten i bergssprickor för att försöka framkalla ett ras. Men försöken misslyckades och nu evakuerar man boende för fjärde året i rad. De som evakueras bor i bostadshus och sommarstugor som ligger nära Mannens fot.

Risken för ras är höjd till högsta nivån – "extrem" – och sträckan där tåg passerar fjället är avstängd tills vidare. Fjället Mannen är 1 294 meter högt och ligger på västra sidan av Romsdalen i Rauma kommun. Geologer har fruktat att ett större stenskred kan ske när som helst, men än så länge ligger den instabila delen av fjället kvar där det ligger.