Arkivbild.
Arkivbild.

Norge stoppar vapenexport till Förenade Arabemiraten

Norska utrikesdepartementet befarar att vapenförsäljningen till Förenade Arabemiraten - nu stoppar man all vapenexport till landet, skriver Dagbladet.

ANNONS
|

Norska UD befarar att norsk ammunition används för att döda civilbefolkningen i Jemen. Nu sätter man helstopp för exporten av ammunition till Förenade Arabemiraten, skriver Dagbladet.

Landet har sedan i mars förra året deltagit i den saudiledda koalitionens krig i Jemen.

– Jag är förvånad att exporten till Förenade Arabemiraten har pågått så länge, efter att det har varit rapporter och information som visat att alla stridande parter gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, Mads Harlem, chef för International Law-sektionen vid norska Röda Korset, till Dagbladet.

I ett uttalande till tidningen meddelarnorska UD att sedan januari i år har stoppat vapenexporten till Förenade Arabemiraten.

ANNONS

– Utrikesdepartementet har sedan januari 2016 valt att tills vidare hålla inne på tillförseln avammunition som riskerar att användas för brott mott humanitär rätt i Jemen, säger Frode Over Andersen, chef för kommunikation på Norska UD, i ett uttalande som Dagbladet citerar.

I samband med arabiska våren 2011 bröt demonstrationer och våldsammastrider ut i landet och sedan dess har inrikespolitiska läget varit oroligt i landet.

För två år sedan bröt strider ut i huvudstaden Sana mellan rebeller och regeringsstyrkor. Sedan dess har läget eskalerat - Ifjol började den saudiledda koalitionen utföra flygattacker mot landet.Oroligheterna har lett till att hundratusentals människor har lämnat sina hem, enligt FN.

Norge har sålt militärt material till Förenade Arabemiraten sedan 2014 och trots att landet har varit inblandade i konflikten i Jemen sedan i fjol har det dröjt fram tills nu innan man stoppat exporten. Själva stoppet är bara ett tillfälligt beslut som gäller tillsvidare.

ANNONS