Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180103-norgeemiraten-590987_se.gp_1.jpg
En emiratisk soldat spanar efter fiender i en militärhelikopter över Jemen. Arkivbild.

Norge stoppar vapenexport till Arabemiraten

Norge stoppar exporten av vapen och ammunition till Förenade arabemiraten på grund av landets insats i Jemens inbördeskrig. Regeringen lovar även att göra det svårare att sälja annat krigsmateriel till länderna som ingår i den saudiskledda militäralliansen.

"Efter en heltäckande värdering av situationen i Jemen och den ökande risken som är knuten till Förenade arabemiratens militära engagemang i Jemen, beslutade utrikesdepartementet den 19 december 2017 att frysa giltiga licenser för A-material (vapen och ammunition) till de Förenade arabemiraten", meddelar norska UD i ett uttalande, rapporterar NTB.

Norge exporterade vapen och ammunition till Förenade arabemiraten för 100 miljoner norska kronor, omkring samma belopp svenska kronor, under förra året.

Sosialistisk Venstreparti (SV), som befinner sig i opposition med 11 av 169 mandat i Norges parlament stortinget, har krävt att exporten ska stoppas. Både den tidigare utrikesministern Børge Brende och nuvarande utrikesministern Ine Eriksen Søreide, som båda tillhör regeringspartiet Høyre, har dock försäkrat stortinget att ingenting tyder på att norskt krigsmateriel har använts i Jemen.

Inte heller vapenexport till Saudiarabien är tillåten, enligt norska UD. Saudiarabien leder koalitionen som strider mot Huthirebellerna i Jemen, enligt NTB.

Sverige beviljade krigsmaterialexport till Förenade arabemiraten för 10,6 miljarder kronor under 2016, enligt en regeringsskrivelse.

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med "Arabiska våren" ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande huvudstäder, Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Minst 8 600 människor har dödats i kriget sedan våren 2015, enligt FN. Runt 60 procent av offren är civila.

Saudiarabien uppger att landet genomfört tusentals flygangrepp i Jemen.

Jemen står på randen till en svältkatastrof, enligt FN. Drygt 20 miljoner människor är beroende av nödhjälp. Jemen har även drabbats av en koleraepidemi som hittills skördat fler än 2 200 människors liv sedan i april 2017.

Alla parter i konflikten har gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, enligt människorättsorganisationer.

Källa: AFP, NTB

Mest läst