Norge kan tillåta prostitution

ANNONS
|

Sexköpslagen har blivit en av de första frågorna som splittrar de fyra partierna som vann stortingsvalet i fjol höst. Det finns en majoritet för att avskaffa lagen i Stortinget, eftersom de två partierna som bildade regering, Høyre och Fremskrittspartiet, även får stöd av Venstre. Det fjärde partiet, Kristelig folkeparti, vill däremot behålla lagen.

–Det kommer att vara en mycket starkare signal att upphäva förbudet mot sexköp än det var att införa den, speciellt för yngre män, säger Dagrun Eriksen, som är tf partiledare.

Kristelig folkeparti ställde som krav för att stödja den nya regeringen att innan ett beslut fattas om sexköpslagen så ska den utvärderas av forskare.

ANNONS

Det mest naturliga hade varit att forskningsstiftelsen Fafo, som forskat på prostitution i elva år, skulle ha fått uppdraget.

Men forskarna där ansåg att mandatet för utredningen var för begränsat.

I stället fick Vista Analyse uppdraget, en forskningsorganisation som mest arbetat med ekonomiska analyser. Rapporten ska vara färdig i juni.

–Vi ansökte inte om att få uppdraget att evaluera sexköpslagen eftersom det var för lite pengar som avsatts för uppgiften och för att viktiga frågor som vilken effekt sexköpslagen har haft på inställningen till prostitution inte var med i mandatet, säger Anette Brunovskis, en av forskarna på Fafo, som arbetat med prostitution och trafficking.

Intrycket av att evalueringen mest görs för syns skull förstärks av uttalanden från regeringspartierna:

–Jag tror att det ska mycket till för att vi ska ändra ståndpunkt. Det ser jag inga skäl till. Jag tvivlar starkt på att analysen kommer att visa att lagen har stora positiva ringverkningar, säger Jan Arild Ellingsen från Fremskrittspartiet, som sitter i justitieutskottet i Stortinget.

Fremskrittspartiet har ett speciellt förhållande till lagen eftersom en av deras politiker är den ende som har dömts för att köpa sex i utlandet. Norge är det enda landet som gått så långt i sin sexköpslag.

ANNONS

–Men det är nog inte avgörande för Fremskrittspartiets motstånd mot sexköpslagen. De var motståndare innan politikern dömdes också, säger Anette Brunovskis.

Argumenten som används mot sexköpslagen handlar bland annat om att den är ineffektiv. Omedelbart efter att den infördes 2009 minskade gatuprostitutionen med 30 procent. Men efter en tid ökade den igen och i Oslo är den nu på samma nivå som innan lagen infördes. På kvällarna är det en stor trafik i den nedre delen av Karl Johan och sidogatorna.

–Vi hade kontakt med drygt 1200 kvinnor under 2013. Av tidigare erfarenhet vet vi att vi når ungefär hälften av de som säljer sex, säger Bjørg Norli, som leder Pro Senteret, ett kommunalt erbjudande som ska hjälpa de prostituerade.

Pro Senteret var starkt emot att sexköpslagen infördes 2009.

–Alla undertryckande åtgärder som införs drabbar de som säljer sex mest. Det är alltid kvinnorna som det är något fel på, säger hon.

I fjol dömdes 264 personer för att de köpt sex. En tredjedel av de som fick böter bor i Trondheim, där polisen har satsat mest på att bötlägga sexkunderna.

ANNONS

I Oslo har polisen använt andra bestämmelser, som hallick-paragrafen, som gör det olagligt att tjäna pengar på andras prostitution. I det som har kallats Operation Huslös har polisen gått till aktion mot fastighetsägare som hyr ut lägenheter för prostitution. Även utlänningslagen, som gör det möjligt att utvisa kvinnor som inte har visum, används mycket.

–Det gör att många av kvinnorna inte ser på polisen som en allierad, säger Bjørg Norli.

Det är emellertid inte många kvinnor som går mellan att arbeta ute eller inne.

–Det är två marknader som är uppdelade i olika grupper. Innemarknaden kräver mer organisering än gatuprostitutionen. Den domineras av kvinnor från Nigeria, Bulgarien och Rumänien. På innemarknaden är det mest kvinnor från Thailand, Östeuropa och Latinamerika. Norska kvinnor säljer sex både ute och inne, säger hon.

Varken Bjørg Norli eller Anette Brunovskis vågar spå vad som sker om sexköpslagen avskaffas, eller om det påverkar Sverige.

–Men vi har sett att det som sker i Italien påverkat hur många nigerianska prostituerade som kommer till Norge. Därför är det svårt att mäta vad som är orsaken till ändringar i ett enda land. Sexköpslagen är inte heller den viktigaste faktorn om man vill begränsa prostitutionen, säger Anette Brunovskis.

ANNONS

Norska sexköpslagen

Det är inte någon kraftig opinion för att avskaffa sexköpslagen i Norge. I en opinionsmätning som Sentio gjort på uppdrag av tidningen Klassekampen svarade 65 procent av de tillfrågade att de ville behålla lagen. Bara 20 procent ville avskaffa den.

De som vill behålla sexköpslagen argumenterar för att den gjort det mindre accepterat att köpa sex.

Enligt Andreas Kotsadam på Oslo Universitet, som forskat på effekterna av sexköpslagen i Norge, svarade tio procent av norrmännen 2008 att de kände någon som köpt sex.

Två år senare, efter att lagen införts, hade den andelen sjunkit till sex procent. I Sverige, där sexköpslagen infördes redan 1999, ligger andelen som svarar att de känner någon som köpt sex stabilt på fyra procent.

ANNONS