I handen har Nordkoreas ambassadör Yong Dok Kang papper med förberedda svar. Inga avvikelser från manuskriptet förekommer.
I handen har Nordkoreas ambassadör Yong Dok Kang papper med förberedda svar. Inga avvikelser från manuskriptet förekommer.

Nordkoreas ambassadör: USA måste sluta hota

ANNONS
|

Det har gått flera år sedan en nordkoreansk ambassadör någonstans i världen framträdde så här öppet, enligt Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Nacka. Därför var det överraskande att Yong Dok Kang tackat ja till att föreläsa om de upptrappade spänningarna på Koreahalvön ur ett nordkoreanskt perspektiv.

Inför ISDP:s inbjudna experter och journalister tog ambassadören till orda på en engelska svår att uppfatta. Högläsningen ur ett fyra sidor långt dokument tog en knapp kvart. Han kom med två tydliga huvudbudskap:

• FN:s säkerhetsråd har inte laglig rätt att besluta om sanktioner.

ANNONS

• Nordkorea har rätt att försvara sig mot USA:s kärnvapenhot.

Hade "facit"

Efterföljande frågestund blev lätt absurd. Experternas insatta frågor fick ambassadören att dra fram en pappersbunt med förberedda svar. Det må ha handlat om hur Nordkorea har råd att betala för sitt kärnvapenprogram, synen på stundande valet i Sydkorea, varför Nordkorea utmanar världens starkaste militära makt utan utsikt till seger, vad som kan göras för att bryta upptrappningen – "vänligen låt mig hitta svaret", sade Yong Dok Kang.

- Den här (frågan) var mycket enkel, sade han förnöjt och bläddrade i sitt "facit" – och kom med ännu en harang om USA:s fientliga agerande: De grundläggande orsakerna till de upptrappade spänningarna på koreanska halvön är USA:s kärnvapenhot och gemensamma militärövningar med Sydkorea samt FN-sanktionerna.

Hyllar ledaren

Sedan tog Yong Dok Kang emot några närvarande journalister. De fick gemensamt ställa en (1) fråga. Hur har krigsrisken påverkats av president Trumps tillträde och hur vill ambassadören beskriva relationen till Kina i nuläget?

Yong Dok Kang beklagade sin risiga engelska och bad en medarbetare översätta. Fram med "facit" och dagens sista svar:

ANNONS

- I detta avseende, under det visa ledarskapet av vår respekterade ledare Kim Jong-Un, är vår sida helt beredd ta itu med saken med en mycket stark försvarskapacitet för kärnvapenattack och vedergällning.

- Vårt land är fullt berett till sammandrabbning i kärnvapenkrig eller ett konventionellt krig, upprepade ambassadören.

Inga nya budskap

TT: Fanns det någon ny nyans i det ambassadören framförde?

- Nej, tyvärr inte. Han följde vad Nordkorea har sagt under de senaste veckorna. Men det här kan vara ett första steg i en dialog med landet, säger Niklas Swanström som kallar det logiskt att Nordkorea valde Sverige för det här framträdandet:

- Den svenska ambassaden i Pyongyang har haft skyddsuppdraget för USA under en längre tid och Nordkorea tror att Sverige kan spela en viktig roll i den här krisen för att gjuta olja på vågorna.

ANNONS

Han bedömer att dagens spänningar är det värsta sedan Koreakriget på 50-talet.

- Att ingen av parterna vill initiera ett krig, tycker jag är uppenbart. Däremot finns det stora risker för att någon begår ett litet militärt misstag som sedan eskalerar till en militär konflikt.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC

Fakta: Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

I nuläget tros Nordkorea ha över 1000 typer av robotar.

Landets kärnvapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet.

Efter det att diktatorn Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats.

Även om Nordkorea har lång vana av att skylta med sin kärnvapenarsenal har den hotfulla retoriken fått viss bäring det senaste året. Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket har retat upp Sydkorea, Japan och USA.

Många har visats upp i samband med politiska händelser. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.

Källa: CNN, BBC, Reuters, Landguiden

Fakta: Ideologi byggd på självtillit

Kommunistpartiets, Koreanska arbetarpartiet, ideologi bygger på juche (självtillit) som lanserades av Kim Il-Sung på 1950-talet. Kommunismen finns efter en ändring 2009 inte ens nämnt i författningen längre.

Juche betonar nationellt, kulturellt och ekonomiskt oberoende samt revolutionär nit och partiets överlägsenhet. Juche förutsätter att individen sätter samhällets intressen framför sina egna och att lojalitet med nationen och dess ledare går före internationell solidaritet.

Sedan 1994 är principen ”militären först” (songun) också central. Den innebär att militära utgifter prioriteras i statsbudgeten och att militärens intressen sätts före allt annat i samhället. Sedan 2009 finns songun nämnt i författningen.

Källa: Landguiden

ANNONS