Nordkorea varnas för kärnvapenplaner

Nordkorea bör "för sin egen säkerhet" stoppa utvecklingen av kärnvapen och robotverksamhet, skriver den statliga kinesiska tidningen Global Times.

ANNONS
|

USA är tydligt med att landet inte tänker "samexistera" med ett kärnvapenbestyckat Nordkorea, skriver tidningen.

Statliga medier i Nordkorea varnade på tisdagen för en kärnvapenattack mot USA vid tecken på aggressioner från landet, samtidigt som ett amerikanskt krigsfartyg sedan i helgen är på väg mot Koreahalvön.

USA:s president Donald Trump har uppmanat Kina att göra mer för att tygla grannlandet och twittrade att Nordkorea "muckar gräl" och att USA kan lösa problemet med eller utan Kinas hjälp.

Koreahalvön har inte varit så nära en militär konflikt sedan Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest 2016, skriver Global Times i en ledare.

ANNONS

"Inte bara Washington är fullt av självsäkerhet och arrogans efter robotattackerna mot Syrien. Trump vill också bli betraktad som en man som hedrar sina löften, skriver tidningen, som drivs av det styrande kommunistpartiet.

"Pyongyang bör undvika att göra misstag just nu."

Kina har skrivit under FN:s sanktioner mot Nordkorea, men har upprepade gånger uppmanat till dialog för att lösa spänningarna.

I ett telefonsamtal med Donald Trump manade Kinas president Xi Jinping till en fredlig lösning på det spända läget, rapporterar den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV.

TT-AFP-Reuters

ANNONS