Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i samband med en testuppskjutning av en Scud-liknande robot. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i samband med en testuppskjutning av en Scud-liknande robot. Arkivbild.

Nordkorea testar ny robotmotor

Nordkorea har genomfört ytterligare ett robottest, enligt en amerikansk myndighetskälla. Det ska röra sig om ett test av den mindre motordelen till en interkontinental trestegsrobot.

ANNONS
|

Enligt USA kan testet vara en del i programmet för att utveckla fullt fungerande interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM), som kan nå amerikanska baser i regionen och i förlängningen det amerikanska fastlandet. USA har därför alldeles särskilt varnat Pyongyang för att utveckla just den typen av robotar.

Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Landets kärnvapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960- och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet.

ANNONS

Efter det att diktatorn Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea påstått att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats. Vapenanalytiker är dock skeptiska och saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.

Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea också tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket har retat upp omvärlden.

TT-Reuters

ANNONS