Nordkorea riktar robotarna mot Guam

Hotet från USA:s president Donald Trump är "fullständig nonsens", hävdar Nordkoreas militär. Samtidigt presenterar landet mer detaljerade planer på att skjuta robotar mot amerikanska Guam, i det upptrappade tonläget mellan länderna.

ANNONS
|

– Vettig dialog är inte möjlig för en sådan kille, som saknar förstånd, säger en nordkoreansk general tidigt på torsdagen, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Militären säger att man till mitten av augusti kommer att färdigställa planen för att avlossa fyra medeldistansrobotar av Hwasong-12-typ mot vatten runt Guam, och därefter invänta order från ledaren Kim Jong-Un om den ska verkställas.

Svår sits

Ön Guam är ett nav för amerikansk militär närvaro i Stilla havet, med två baser och bland annat bombplan. Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, och landa nära Guam, men utanför amerikanskt territorium.

ANNONS

– Nordkorea verkar säga att det de ska göra är inom internationell rätt. Därför kan man inte utesluta att Nordkorea översätter den här planen till verklighet, säger professor Yang Moo-Jin vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

Hotet sätter USA i en svår sits. Om robotarna skulle avlossas skulle man förlora i trovärdighet om man inte försöker att skjuta ned dem. Och om en eller flera av robotarna skulle slinka igenom skulle det ifrågasätta landets robotförsvar.

Mattis hotar

Efter det upptrappade tonläget säger nu Japan i ett uttalande att landet aldrig kan tillåta provokationer från Nordkorea.

Enligt Sydkoreas militär kommer grannen i norr att möta ett "hårt och strängt" svar om Guamplanerna sätts i verket.

Sydkorea har beredskap för att agera omedelbart, säger en talesperson, men i nuläget har man inte sett någon ovanlig åtgärd i norr.

De första hoten om attNordkorea överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guami Stilla havet kom ett dygn tidigare, bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri".

Texten fortsätter under tv-inslaget

Trump följde senare upp med ett par Twitterinlägg om att USA:s kärnvapenarsenal är "starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare". Förhoppningsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

Även USA:s försvarsminister Jim Mattis kom med ett skarpt uttalande. Pyongyang måste "upphöra med alla överväganden om handlingar som kommer att leda till slutet för regimen och undergången för dess folk”, sade Mattis i ett skriftligt uttalande.

ANNONS

Rysk reaktion

USA:s utrikesminister Rex Tillerson försökte i sin tur dämpa rädslan för en militär konfrontation, och sade att han inte tror att det finns något omedelbart hot mot Guam.

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internationella reaktioner. Rysslands FN:s ambassadör uppmanar till dialog och säger att en militär lösning inte är något alternativ.

– Vår starka önskan är att USA håller sig lugnt och avstår från att provocera fram handlingar som kan vara farliga, säger Vasilij Nebenzja.

Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet.

Fakta: Diktaturen i Nordkorea

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

ANNONS