Nordkorea: Provsprängning "total framgång"

Nordkorea har med "total framgång" provsprängt en vätebomb, gjord för att bäras av en interkontinental robot, förklarar regimen. Trump väljer dock tills vidare att ducka för frågan om ifall USA tänker agera militärt.

ANNONS
|

Efter nattens skalv uppger Nordkorea att de genomfört ett vätebombtestet som, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, var "lyckat", skriverYonhap.Det är i nuläget inte fastställt om det verkligen var en vätebomb.

Under dagen kommer Nordkorea göra ett tillkännagivande, utan att uppge var det rör sig om.

Enligt uppgifter till Yonhap är Sydkorea och deras allierade överens om att använda militära medel. Bland annat ska den amerikanske generalen Vincent K. Brook, ansvarig för militära frågor gällande Koreahalvön, vara överens med representanter för Sydkorea om att vidta en kombination av militära åtgärder.

Donald Trump ger sig nu in i ämnet och skriver på Twitter: "Nordkorea är en skurkstat som har blivit ett stort hot och en skam för Kina, som försöker hjälpa till. Men utan mycket framgång."

ANNONS

Presidenten skriver också: "Lugnande taktik funkar inte, de förstår sig bara på en sak", och i ett tidigare inlägg på Twitter har han skrivit att Nordkoreas kärnvapentest är farligt och fientligt för USA.

Under söndagen höll Trump ett krismöte med säkerhetsrådet för att diskutera siutationen. Efteråt fick reportrarna ställa frågor, men Trump valde att i nuläget inte ge närmare besked kring ifall USA tänker agera militärt.

– Vi får se, var hans svar till Sky News reporter.

Enligt nordkoreans tv har testet beordrats av ledaren Kim Jong-Un, och att det handlar om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkontinental robot – underförstått: kan nå USA.

Sydkoreas president Moon Jae-In manar enligt nyhetsbyråer till "starkast tänkbara straff" för Nordkorea efter provsprängningen.

Bland möjliga åtgärder nämner han bland annat ytterligare sanktioner via FN:s säkerhetsråd, och mer utplacering av amerikansk stridskraft i Sydkorea.

60 kiloton

Omvärlden märkte först händelsen som ett stort jordskalv, av USA beräknat till magnituden 6,3, i norra Nordkorea.

Några timmar senare meddelade Japans utrikesminister Taro Kono i statliga NHK:s tv-sändningar att "vi har dragit slutsatsen" att skakningarna utlösts av en atombomb. Sydkoreanska experter gör bedömningen att bomben utlöst 5–6 gånger så mycket energi som förra gången Nordkorea gjorde ett atomtest. Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

ANNONS

Den beräknade kraften nu anges till 100–200 kiloton. Det skulle innebära att explosionen var flera gånger starkare än Hiroshima-bomben över Japan under andra världskriget.

Men även om det anses klart att det var en atombomb är steget långt från en "enkel" sådan, en fissionsbomb, till en mycket mer avancerad termonukleär laddning, en vätebomb.

Första gången Nordkorea sade sig ha genomfört en provsprängning av en vätebomb var januari förra året. Det är fortfarande oklart om det var sant. Utomstående bedömare är tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades inte såg ut att vara tillräckligt stor.

Spridit oro

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har också hotat med att det finns en plan för att kunna avfyra robotar mot den amerikanska basen på Guam i Stilla havet. I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

ANNONS