Nordkorea har avfyrat ny robot

Nordkorea har avfyrat en ny robot som flög längre än någon av regimens tidigare missiler har gjort hittills. Den flög över Japan som utfärdade en varning till sina invånare och uppmanade alla att söka skydd omedelbart. Nu kräver USA:s utrikesminister att Ryssland och Kina agerar mot Pyongyang.

ANNONS
|

"Robotuppskjutning! Robotuppskjutning! En robot verkar ha skjutits upp från Nordkorea. Ta skydd i en byggnad eller under jord." Det skrämmande högtalarmeddelandet larmade miljoner japaner i gryningen, sedan Nordkorea skjutit iväg sin andra robot över landet på mindre än en månad.

Enligt den sydkoreanska militären ska Nordkorea avfyrat en missil österut från Pyongyang tidigt på fredagsmorgonen lokal tid. Missilen flöglängre än någon annan som hittills testats av regimen, skriver The Guardian.

Texten fortsätter efter klippet.

Den tog sig över norra Japan innan den landade i Stilla havet, över 200 mil utanför Japans kust. Missilen uppges ha färdats totalt ungefär 370 mil.

ANNONS

Den japanska regeringen rådde folk att hålla sig borta från allt som kan vara missilskräp. Men enligt den japanska regeringens talesperson finns det inget som tyder på att delar har fallit ned, skriver NHK World.

Sydkoreas president har kallat för ett krismöte inom säkerhetsrådet med anledning av uppskjutningen. Landet svarade även med att skjuta upp två ballistiska missiler som en styrkeuppvisning varav en slog ner 250 kilometer från uppskjutningsplatsen - det ungärliga avståndet till Nordkoreas uppskjutningsplats i Sunan.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kallade för nya åtgärder från Ryssland och Kina mot Nordkorea då de, enligt honom, var i bäst position att pressa regimen till lydnad. Länderna måste "visa att de inte tolerera dessa besinningslösa missiluppskjutningar genom att själva agera direkt mot dem", sa han i ett uttalande.

Hårdare sanktioner

I veckan röstade FN:s säkerhetsråd igenom nya sanktioner mot Nordkorea efter det senaste robottestet.Sanktionerna innebär bland annat ett totalt exportförbud för textilier, att Nordkoreas import av råolja begränsas, samt att importen av bensin och diesel minskas.

Nordkorea hotade då med att öka takten i sina vapenprogram som ett svar på sanktionerna. "USA kommer att känna en smärta de aldrig någonsin känt förut", sa Nordkoreas FN-ambassadör, Han Tae Song, i diktaturens första kommentar på säkerhetsrådets beslut.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Nya hot från Nordkorea – ska intensifiera kärnvapenprogram

Nordkoreas regim har tidigare genomfört flera kärnvapentest, och ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp under sommaren. Den senaste robotuppskjutningen skedde den 29 augusti, och även den roboten flög över Japan.

ANNONS