Nicaraguas president Daniel Ortega under firandet av 39-årsdagen av sandinisternas revolution.
Nicaraguas president Daniel Ortega under firandet av 39-årsdagen av sandinisternas revolution.

Nicaraguas president till attack mot USA

Nicaraguas president Daniel Ortega anklagar USA för ha bidragit till oroligheterna som just nu pågår i landet. I ett tal under torsdagen hävdade Ortega att oppositionen är finansierad av det "nordamerikanska imperiet".

ANNONS
|

Under firandet av 39-årsdagen av sandinisternas revolution talade Nicaraguas president Daniel Ortega till tusentals i huvudstaden Managua. Ortega anklagade bland annat "satanister", biskopar och USA för oroligheterna som drabbat landet.

- Satanisterna måste drivas ut, sade Ortega. Det har varit en smärtsam kamp, smärtsam eftersom vi har konfronterats med en väpnad sammansvärjning finansierad av både inre och yttre krafter, fortsatte presidenten.

ANNONS

Massiv internationell kritik har riktats mot Ortega och hans regering. Bland annat har FN gått ut och fördömt våldet i landet och anklagat Ortega för mord och tortyr. Regeringen har slagit tillbaka mot alla anklagelser och hävdar att de är förvrängda av media.

Konflikten i Nicaragua började med demonstrationer mot ett förändrat pensionssystem, som snart övergick i bredare protester mot Ortega och hans regering.

Totalt tros runt 300 personer ha dödats under de tre månader som konflikten pågått, många av dem unga.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Nicaragua

Protesterna mot president Daniel Ortega tog fart i mitten av april.

Från början kretsade missnöjet kring en ny pensionsreform, som regeringen sjösatt för att komma till rätta med ett snabbt växande underskott i landets pensionssystem. De första dagarna dödades minst tio människor.

Presidenten drog snabbt tillbaka förändringen — som hade inneburit större pensionsinbetalningar och mindre utbetalningar — och erbjöd samtal för att lugna ner stämningen. Men då var det redan för sent.

Upp emot 300 människor har dödats och hundratals har skadats sedan april.

Oppositionen anklagar Daniel Ortega för nepotism och för att försöka införa ett slags diktatur, med brutal repression.

Den katolska kyrkan vill att valet som planeras till 2021 tidigareläggs till mars nästa år som ett sätt att lösa krisen.

Källa: AFP

ANNONS