Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180308-israelnetanyahu-632513_se.gp_1.jpg
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid en kongress för den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen Aipac i USA i tisdags.

Netanyahu från värmen i USA till kylan hemma

Applåder och varma välkomnanden i USA. Men nu ställs premiärminister Benjamin Netanyahu inför den bistra verkligheten med korruptionsutredningar och ett möjligt åtal hemma i Israel.

De senaste dagarna togs han emot med värme vid en stor kongress med den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen Aipac och av president Donald Trump i Vita huset.

Men under tiden som Netanyahu pratade med Trump skrev premiärministerns före detta nära medarbetare Nir Hefetz på ett avtal med polisen i en utredning av misstänkt korruption. Där ingår att Hefetz, i utbyte mot egen straffrihet, ska vittna mot Benjamin Netanyahu och hans fru Sara Netanyahu.

Den tredje

Misstankarna handlar bland annat om att telekomjätten Bezeq rapporterat positiva nyheter om Netanyahu på en nyhetssida företaget kontrollerar, mot fördelar i regelverket som reglerar kommunikationen i landet.

Hefetz är den tredje före detta höga medhjälpare som vänder sig mot premiärministern. Även Sholmo Filber, före detta chef vid kommunikationsdepartementet, har vittnat mot Netanyahu i Bezeq-ärendet.

Den tredje är före detta stabschefen Ari Harow som vittnat i utredningar där Netanyahu misstänks ha planerat att ingå ett avtal med chefredaktören för tidningen Yediot Aharonot om att få positiv bevakning, mot att Netanyahu skulle motarbeta tidningens huvudkonkurrent, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Nekar till brott

Harow har också vittnat i ett fall där Netanyahu misstänks ha tagit emot mycket dyra lyxgåvor från förmögna personer, däribland affärsmännen Arnon Milchan och James Packer.

Sara Netanyahu misstänks i sin tur för bedrägeri av allmänna medel som använts till privata utgifter. Hon nekar till anklagelserna och något beslut om åtal har ännu inte kommit.

Nu överväger Israels högsta åklagare om polisens rekommendation om att åtala Benjamin Netanyahu ska följas. Även han nekar till alla anklagelser och säger att han är utsatt för en politisk kampanj.

Fakta: Benjamin Netanyahu

TT

Benjamin Netanyahu föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996–1999 samt nu sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde "Bibi" Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptens grad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats vid fritagandet av israelisk gisslan ombord på ett kapat flygplan i Entebbe i Uganda 1976.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han traditionellt drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter – bland annat skrev han under ett avtal om visst tillbakadragande från Västbanken 1998.

Källor: BBC, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

Mest läst