Nervig vecka för Donald Trump

ANNONS
|

Allt fler röster höjs nu inom Trumps eget parti Republikanerna för att presidenten ska visa korten och ta fram de bandinspelningar av samtal med den förre FBI-chefen James Comey som han antytt finns. Om inspelningarna existerar bör de omedelbart överlämnas till senatens underrättelseutskott, sade bland andra den republikanske Mainesenatorn Susan Collins i helgen.

- Jag förstår inte varför presidenten inte reder ut det här en gång för alla, sade hon enligt nyhetskanalen Fox News.

Sessions till senaten

Frågan är extra viktig i ljuset av förra veckans utskottsutfrågning med den av Trump sparkade FBI-chefen James Comey. Då sade Comey under ed att Trump bad honom "släppa" utredningen av den tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynns kontakter med Moskva – något Trump nekat till.

ANNONS

Comey sade också att hans tidigare chef, justitieminister Jeff Sessions, kan ha haft fler kontakter med ryska företrädare än vad han tidigare sagt. Sessions, som rådgav Trump under stora delar av valrörelsen, har ställt sig utanför Rysslandsgranskningen men ändå bett att få framträda inför senatens underrättelseutskott under tisdagen. Utfrågningen kommer att vara öppen, uppger en talesperson för justitiedepartementet.

Förväntningarna på Sessions vittnesmål är höga och frågorna många: Kommer Sessions att bekräfta Comeys berättelse, nämligen att Trump bad att få bli lämnad ensam med FBI-chefen för att sedan be honom släppa utredningen av Flynn? Eller kommer Sessions att bekräfta Trumps nekande? Och har han detaljer om de ryska attackerna?

I skymundan

Oavsett vilket är det tydligt att "Rysslandsmolnet" inte slutar att skugga Vita huset och reta Donald Trump. I en tweet i helgen kallade han Comey för "feg" och det är känt att presidenten en längre tid varit irriterad på Sessions för att han ställde sig utanför Rysslandsgranskningen.

Presidentens satsningar på infrastruktur, krigsveteraner och jobbskapande har därmed helt hamnat i skymundan. Marc Hill – som samordnar Vita husets agenda med kongressen – medger för CNN att "Rysslandsfrågan ätit upp mycket av syret".

Parallellt stäms Trump på av två demokratiska justitieministrar på delstatsnivå, i District of Columbia respektive Maryland, eftersom hans bolag, främst hotellen, tagit emot medel från utlandet. I USA:s grundlag står att ingen president får ta emot ersättningar eller titlar, "av något som helst slag, från någon kung, prins eller utländsk stat". När Trump tillträdde lovade han att intäkter från utländska regeringsföreträdares hotellövernattningar skulle skänkas till statskassan, något som visat sig vara lättare sagt än gjort.

ANNONS

Under veckan kan det även komma besked om huruvida Högsta domstolen tar upp presidentens omtvistade inreseförbud från sex i huvudsak muslimska länder, ett dekret som stoppats av lägre instanser som konstitutionsvidrigt.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare ska Trump ha sagt att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Michael Flynn.

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

ANNONS