Vem som kommer att leda Australien är oklart. Arkivbild.
Vem som kommer att leda Australien är oklart. Arkivbild.

Nervös väntan på poströsträkning

Australien är på nålar när 1,1 miljoner poströster börjar räknas. Ingen segrare har kunnat utses, och en kontroversiell figur gör ett återtåg i landets politik.

ANNONS
|

Rösträkningen efter lördagens parlamentsval gav inte någon tydlig segrare, och flera stolar i underhuset står på spel. Hur många det rör sig om varierar enligt nyhetsbolagens bedömningar. The Guardian säger att det står 64–64 mellan koalitionen som leds av sittande premiärministern Malcolm Turnbull och Labor, medan bland andra ABC uppger att koalitionen leder knappt. 76 stolar behövs för att bilda en majoritetsregering.

Kan tvingas att minoritetsregera

Det finns en risk att ingen av sidorna får majoritet, ett så kallad "hängande parlament" vilket tvingar en minoritetsregering att samarbeta över partigränserna.

- Vi har bara haft två sådana. En under andra världskriget och den senaste 2010. Det har setts som gift. Men man behöver inte vara rädd för det, de brukar kunna jobba på bra och vara effektiva i lagstiftningsfrågor, säger Peter Chen, statsvetare vid University of Sydney, till TT.

ANNONS

Det finns en risk att det kan ta tid innan något slutligt resultat kan presenteras.

- Det är inte direkt så att vi hinner gå igenom en miljon röster på en dag, varnar en talesperson för landets valmyndighet enligt Sydney Morning Herald.

Uppmanas avgå

Sittande premiärministern Malcolm Turnbull uppmanades av sin huvudmotståndare, Labors Bill Shorten, att avgå. Liberalen Turnbull, som står fast vid att hans koalition kommer att säkra en majoritet, skakade dock av sig det.

- Jag tror inte att jag tar råd från oppositionsledaren, eller hur? Jag tror att han inte kom på något bättre att säga, sade Turnbull till reportrar.

Populist gör comeback

Det ser ut som att populistiska "One Nation" får minst tre platser i landets överhus, senaten. En av dem som tar en plats är Pauline Hanson, en känd kontroversiell figur i australisk politik som nu gör ett återtåg i den nationella politiken.

ANNONS

Med en främlingsfientlig agenda vållar Hansen debatt i hemlandet. Bland annat är hon en klimathotsförnekare som vill ha övervakningskameror i moskéer och muslimska skolor samt stoppa muslimer från att invandra till landet. Hanson vill också tillsätta en kommission för att se över om islam är en religion eller en ideologi För 20 år sedan varnade hon för att landet höll på att översvämmas av asiater. Nu anser hon att det visat sig att hon hade rätt.

- Du kan gå och fråga många av de som bor i Sydney, Hurtsville och andra förorter. De känner att de översvämmats av asiater, sade hon i ett tal på måndagen enligt flera medier.

Fakta: Australiska valet

På lördagen den 2 juli gick australiensarna till valurnorna för att rösta fram en ny senat (överhus) och ledamöter i representanthuset (underhuset).

Representanthuset består av 150 representanter som avgör vilka som bildar regering. Varje ledamot representerar väljarna i ett visst geografiskt område i Australien och väljs för tre år.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från inlandsterritorierna (Canberra och Northern Territory).

Att rösta är obligatoriskt i Australien, och personer på sofflocket riskerar åtal.

Källa: Australiska parlamentet

ANNONS