Mark Meadows, ordförande i representanthusets konservativa frihetsutskott motsätter sig sjukreformens utformning.
Mark Meadows, ordförande i representanthusets konservativa frihetsutskott motsätter sig sjukreformens utformning.

Nederlag för Trump – omröstning skjuts upp

ANNONS
|

Omröstningen rörande det nya lagförslaget, kallat "The American Health Care Act" kommer att ske på fredagen i stället, säger Kevin McCarthy, majoritetsledare i representanthuset, enligt Reuters.

President Donald Trumps stora vallöfte – att riva upp och ersätta Obamacare – har därmed onekligen stött på patrull i de egna leden. Trots hårda förhandlingar meddelade under torsdagen 37 republikaner, främst tillhörande det konservativa frihetsutskottet, sitt motstånd till det nya lagförslaget, kallat "The American Health Care Act", enligt The Washington Post. Frihetsutskottet står Tea Party-rörelsen nära och vill därmed se minimalt statligt inflytande över människors liv.

ANNONS

Missnöjt utskott

Trumpadministrationen satte under dagen hård press på sina motståndare, och försökte övertyga frihetsutskottet. Gruppens ordförande Mark Meadows deklarerade dock i ett tidigt skede under torsdagen att det inte nåtts någon överenskommelse.

- Det finns inte tillräckligt med röster, sade Mark Meadows då.

Senare under kvällen tillade han att det kommer att bli tufft för representanthusets talman Paul Ryan att få tillräckligt med ja-röster för att få igenom reformen, och att han själv fortfarande tillhör nej-sidan.

Samtalen med frihetsutskottet beskrevs dock som hoppfulla av Vita huset, som då sade att antalet som är för förslaget till sjukförsäkring har ökat.

- Det är ett positivt steg, sade Vita husets talesperson Sean Spicer.

In i det sista har presidenten uppmanat tveksamma partikamrater att rösta ja, och varnat för att de annars riskerar att förlora sina platser vid mellanårsvalet till kongressen 2018.

ANNONS

"Amerikanska folket gav oss tydliga instruktioner... det är dags att få jobbet gjort", sade han i dagarna vid en middag med representanthusledamöter, enligt amerikanska medier.

Många skeptiker

Demokraternas kritik mot den nya skrivningen är av förklarliga skäl massiv. Men det finns även ett stort antal skeptiker i de egna republikanska leden. Vissa tycker att lagförslaget är alltför likt förre presidenten Barack Obamas sjukförsäkringsreform från 2010. De skattelättnader som ska ges till amerikaner som köper sin egen försäkring påminner alltför mycket om de statliga subventioner som finns i Obamas "Affordable Care Act", resonerar de.

Mindre justeringar och tillägg till det nya lagförslaget har gjorts de senaste dagarna. Bland annat stoppas expansionen av det statliga programmet Medicaid, som är riktat mot låginkomsttagare, som i ursprungsförslaget hade fått fortsätta till 2020.

Centralt löfte

För att få igenom lagförslaget krävs enkel majoritet i representanthusets som totalt har 435 ledamöter. Fem av dem är dock vakanta, så för godkännande krävs enbart 216 röster. Republikanerna har 237 av kammarens platser.

Dessutom måste lagförslaget också godkännas i senaten.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps mest centrala vallöften. Presidenten har upprepade gånger, både före och efter installationen, kallat företrädarens reform för "en katastrof". Ett smolk i bägaren för honom är dock att kongressens budgetkontor CBO, som är politiskt oberoende, räknat ut att den nya lagen skulle göra att 14 miljoner fler amerikaner – totalt 41 miljoner – nästa år står utan sjukförsäkring. År 2026 beräknar CBO att antalet var uppe i 24 miljoner, enligt Reuters.

ANNONS
TT

Bakgrund: Sjukförsäkringsreformer i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behåller populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkringsköp.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov

ANNONS