Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Trident Juncture-övningen i Norge i slutet av oktober. Arkivfoto.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Trident Juncture-övningen i Norge i slutet av oktober. Arkivfoto.

Natochefen: EU kan inte ersätta Nato

Inte intressant, säger försvarsminister Peter Hultqvist om tankarna på en EU-armé. Dito, tycker Nato-chefen Jens Stoltenberg.

ANNONS
|

När EU:s försvarsministrar satt samlade i Bryssel på tisdagen fanns Natos generalsekreterare med vid bordet.

Budskapet är dock aningen dubbelt.

Samtidigt som Stoltenberg gillar det allt närmare samarbetet mellan organisationerna vill han inte se något dubbelarbete. Och när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron talar om att i framtiden skapa en EU-armé möts det inte av jubel från Nato.

"Kan inte ersätta"

- Mitt budskap har hela tiden varit att det är bra att EU gör mer på försvarssidan, så länge det ryms inom det som Nato behöver. För Nato är och förblir grunden i europeisk säkerhet. EU kan inte ersätta Nato, särskilt inte efter brexit då 80 procent av Natos försvarsutgifter kommer från icke-EU-länder, säger Stoltenberg i Bryssel.

ANNONS

TT: Men skulle det inte vara enklare för Nato om det fanns en EU-armé?

- Nej, Nato har aldrig baserat sig på att ha stora stående styrkor. Det Nato har är att vi har en kommandostruktur, vi har procedurer och vi har övat på att få nationella styrkor att jobba tillsammans och det är det som har gjort Nato till den mest lyckade försvarsalliansen i historien, säger Stoltenberg.

Svensk skepsis

Även från svensk sida är tveksamheten stor till armétanken i EU.

- Det här är ju ingen utveckling som vi från svensk sida önskar. Vi vill inte ha en EU-armé och ett EU-högkvarter för militära frågor. Jag ser inte att man behöver ha konkurrerande organisationer här som sysslar med samma sak, säger Peter Hultqvist (S) efter mötet i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU och Nato

22 av de 28 länderna i EU är samtidigt medlemmar i försvarsalliansen Nato. Utanför står endast Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern.

Av de 29 Natoländerna är det bara USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island, Albanien och Montenegro som inte är medlemmar i EU. Även Storbritannien kommer att ansluta sig till icke-EU-skaran efter utträdet ur EU den 29 mars nästa år.

Senast Nato utökades var sommaren 2017 då Montenegro blev medlem. Även Makedonien är i princip godkänd som medlem, men måste först invänta definitiva beslut i uppgörelsen med Grekland om ett namnbyte till Nordmakedonien.

ANNONS