På Norrbottens regemente I 19 i Boden förbereder man sig inför natoövningen Trident Juncture 18.
På Norrbottens regemente I 19 i Boden förbereder man sig inför natoövningen Trident Juncture 18.

Nato spänner musklerna i Norge

Snart intar omkring 50 000 soldater Norge i det som beskrivs som den största Natoövningen i landet sedan kalla kriget. Den stora uppvisningen skickar ett tydligt budskap till Ryssland, enligt en expert.

ANNONS
|

Syftet är inte att söka konfrontation – men alliansen är redo att försvara sig. Det är budskapet från Natochefen Jens Stoltenberg innan Trident Juncture 18 drar i gång på norsk mark på torsdag.

- Att ha en stor övning är viktigt för att visa att vi kan och vill försvara alla våra allierade mot alla hot, säger han på en presskonferens.

ANNONS

Officiellt pekas inte Ryssland ut som ett av hoten. Men enligt Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, råder ingen tvekan om att övningen är en signal till Moskva.

- Ur Nato-perspektiv är det här ett väldigt påtagligt sätt att tala om för Ryssland att det är en dålig idé att invadera andra länder, särskilt Nato-länder, säger han till TT.

Ökade spänningar

I september genomförde Ryssland Vostok 2018, som målades upp som den största övningen sedan Sovjetunionens fall. Även Kina och Mongoliet var med på ett hörn. Dessa stora militärövningar återspeglar de ökade spänningarna i den internationella säkerhetspolitiken, enligt Winnerstig.

- Den internationella situationen har blivit mycket sämre sedan den ryska invasionen av Ukraina och den efterföljande olagliga annekteringen av Krim.

President Donald Trumps besked i förra veckan att USA tänker dra sig ur nedrustningsavtalet INF med Ryssland innebar dessutom ett nytt lågvattenmärke i relationen mellan länderna.

ANNONS

- Att USA vill dra sig ur avtalet illustrerar att de säkerhetspolitiska relationerna är väldigt dåliga och blir allt sämre, säger Winnerstig.

Närmare Nato

Finland och Sverige är de enda partnerländerna till Nato som deltar i övningen på marken och Sverige finns bland de länder som bidrar mest, efter USA, Tyskland, Norge och Storbritannien. Från Sverige skickas omkring 2400 personer till övningen

Trident Juncture är en så kallad artikel 5-övning där utgångspunkten är att Norge attackeras militärt av en fiktiv stat. Artikeln är hjärtat i Nato-samarbetet och slår fast att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen. Tidigare har det, enligt Winnerstig, varit omöjligt för Sverige att vara med på en övning inom ramen för artikel 5 på grund av den traditionella tolkningen av alliansfrihet och neutralitet.

- Det är definitivt ett steg som är nytt att Sverige går in i en övning som är direkt kopplad till artikel 5. Man kan säga att detta för oss närmare Nato-länderna, utan att vi bli medlemmar.

ANNONS
TT

Fakta: 660 ton smutskläder och 1,8 miljoner måltider

Trident Juncture 18 är Natos största övning sedan 1980-talet och genomförs i Norge och i området kring Nordatlantiska havet och i Östersjön 25 oktober–23 november. Luftrummen i Sverige och Finland kommer också att användas.

Övningen kretsar kring ett påhittat scenario där Norge angrips av ett fiktivt land och Nato, Sverige och Finland kommer till Norges undsättning.

Trident Juncture ska öva Natos snabbinsatsstyrka NRF samt försvaret av Norge och består bland annat av en förbandsövning 25 oktober–7 november och en ledningsövning 14–23 november.

Samtliga 29 Natoländer deltar, liksom partnerskapsländerna Sverige och Finland. Totalt handlar det om 50000–51000 personer. Omkring 250 flygplan, 65 fartyg och mer än 10000 fordon kommer att delta.

För svensk del deltar cirka 2400 personer i övningen, vilket betyder att den är dubbelt så stor personellt sett i jämförelse med den svenska övningen Aurora 17.

Inför övningen har norska Försvarsmakten ställt upp 35000 extra sängar, i jämförelse finns drygt 25000 hotellsängar i Oslo. Under övningen kommer 1,8 miljoner måltider och 4,6 miljoner vattenflaskor att delas ut. Efter övningen räknar man med att cirka 660 ton smutskläder behöver tvättas.

Under förberedelserna till övningen skadades fyra amerikanska soldater i en kollision. Läget beskrivs som stabilt för soldaterna, varav tre fick stanna på sjukhus för observation.

Källa: Svenska och norska Försvarsmakten, Reuters

ANNONS