Nato-oro över ryska fartyg

ANNONS
|

- Vi är oroliga över Rysslands uppträdande, konstaterar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på presskonferensen efter första dagen av alliansens försvarsministermöte i Bryssel.

- Men dialog är ännu viktigare när spänningarna är höga. Och Nato-länderna är redo att hålla ett möte på ambassadörsnivå med Ryssland inom den närmaste framtiden, säger Stoltenberg.

ANNONS

Ryska fartyg

Långt bortom mötesrummet i Bryssel märks tydligt den växande spänning som råder mellan militärmakterna i öst och väst. I Medelhavet stävar Rysslands enda hangarfartyg, Amiral Kuznetsov, tillsammans med en kryssare och en rad andra fartyg på väg mot den syriska kusten.

Fartygen sades först vara på väg att bunkra i Ceuta i Nato-landet Spanien – men valde snabbt att fortsätta utan landstigning, sedan frågan väckt intern Nato-debatt.

Inom Nato är oron stor över vad fartygsgruppen ska användas till, med tanke på kaoset i Aleppo och det ryska stödet till Bashar al-Assads regim i Syrien.

- Män, kvinnor och barn dör varje dag, dödade av förfärliga attacker mot deras hem och till och med sjukhus. Utskickandet av Kuznetsov-gruppen väcker oro för att de här attackerna kommer att fortsätta, sade Stoltenberg tidigare under onsdagen.

Nato-bataljoner

Samtidigt skickar även Nato trupper runt världen. Under onsdagens möte blev det klart vilka länder som ska ingå med soldater i de nya bataljoner som från 2017 ska finnas på plats i Polen och Baltikum.

- Nato söker inte konfrontation med Ryssland. Vi vill inte ha något nytt kallt krig och vi vill inte ha någon ny upprustning. Därför agerar vi defensivt och proportionellt. Men Nato måste reagera, säger Nato-chefen.

ANNONS

- Våra styrkor kommer att vara verkligt multinationella och ge ett budskap som inte kan misstolkas: Nato står enat som en. En attack mot ett Nato-land kommer att ses som en attack på oss alla, varnar Stoltenberg.

Försvarsministermötet avslutas under torsdagen med fokus på samarbetet med EU, då även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns på plats i Bryssel.

Fakta: Natos nya bataljoner i öst

Nato har tidigare i år beslutat att placera ut fyra nya multinationella bataljoner i Polen och Baltikum, med bidrag från följande länder:

  1. I Lettland: Albanien, Italien, Polen och Slovenien – under ledning av Kanada.
  2. I Litauen: Belgien, Kroatien, Frankrike, Luxemburg och Norge – under ledning av Tyskland.
  3. I Estland: Danmark och Frankrike – under ledning av Storbritannien.
  4. I Polen: Rumänien och Storbritannien – under ledning av USA.

Källa: Nato

ANNONS