Nästan 70 människor dödade i Jemen

Ännu mera blod har flutit under inbördeskriget i Jemen. Nära 70 människor har dödats i två olika attacker.

ANNONS
|

Minst 26 regeringstrogna soldater dödades i en attack under fredagsbönen i en militärbas i Marib-provinsen öster om huvudstaden Sanaa, uppger sjukhuskällor. Minst två robotar ska ha träffat moskén, och enligt en militärkälla på lojalistsidan har nyhetskällor på motståndarsidan uppgivit att rebellerna tagit på sig attacken.

Styrkor lojala till den i Saudiarabien landsflyktige presidenten Abd Rabbu Mansour Hadi kontrollerar största delarna av provinsen.

Samtidigt har minst 42 somaliska flyktingar dödats när den båt de var i utsattes för anfölls av en attackhelikopter av typen Apache på torsdagskvällen nära sundet Bab al-Mandab, där Adenviken övergår i Röda havet, uppger olika källor.

ANNONS

Flyktingarna var på väg från Jemen till Sudan. Enligt kustbevakaren var det fråga om personer som registrerats som flyktingar av FN-organet UNHCR. En sjöman ombord uppger att ett 80-tal flyktingar räddades.

Området kontrolleras av de Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna. Vem som bär ansvar för attacken är inte klarlagt, men den saudiledda sunnimuslimska militäralliansens flygattacker har krävt många liv i landet.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Konflikten i Jemen

Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av konflikt.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. De styr fortfarande i staden och i flera områden i de norra delarna av landet.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd av ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drevs bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna. President Hadi befinner sig numera i exil i Riyad.

Omkring 7500 personer, varav många civila, har dödats sedan mars 2015, enligt FN. Konflikten har utlöst en humanitär katastrof i det redan sedan tidigare väldigt fattiga landet.

Källa: AFP

ANNONS