Mycket oklart om Trumpdokumenten

Mycket är oklart om de läckta uppgifterna som cirkulerar om den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump. TT reder ut vad som är klarlagt så här långt.

ANNONS
|

• Trump fick en hemlig rapport

Donald Trump och nuvarande presidenten Barack Obama försågs i förra veckan med ett tillägg till en hemligstämplad säkerhetsrapport om den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet, rapporterar CNN.

Tillägget var en sammanställning av uppgifter om att rysk underrättelsetjänst påstås ha information om såväl Trumps finanser som hans personliga liv som kan vara skadlig för honom. Uppgifterna kommer delvis från en person som tidigare har arbetat med brittisk underrättelsetjänst, och som enligt CNN:s källor anses trovärdig.

Trump ska enligt CNN ha fått tillägget vid ett möte med USA:s nationella underrättelsechef James Clapper, FBI-chefen James Comey, CIA-chefen John Brennan och NSA-chefen Mike Rogers.

ANNONS

Det är inte klarlagt huruvida de diskuterade frågan, men enligt CNN ville de fyra höga underrättelsecheferna att Trump skulle känna till att Ryssland kan ha samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA – men att de inför valet bara släppte det som var skadligt för Demokraterna och Hillary Clinton.

• Trump och Ryssland förnekar uppgifterna

"FALSKA NYHETER – EN FULLSTÄNDIG POLITISK HÄXJAKT", skrev Trump på Twitter efter CNN:s avslöjande.

Innehållet i det sammanfattande tillägget som Trump och Obama fick är inte bekräftat och FBI utreder uppgifternas trovärdighet. Men Buzzfeed News valde ändå att publicera de komprometterande dokumenten som uppges utgöra grunden till sammanfattningen.

Dokumenten består till stor del av promemorior som innehåller allvarliga – och obekräftade – uppgifter om såväl Trumps privata förehavanden som affärer.

"JAG HAR INGENTING ATT GÖRA MED RYSSLAND – INGA UPPGÖRELSER, INGA LÅN, INGENTING!", skrev Donald Trump på Twitter och fortsatte:

"Underrättelsetjänsterna skulle aldrig ha låtit de här falska nyheterna läcka till allmänheten. Ett sista påhopp på mig. Lever vi i Nazityskland?"

Uppgifterna i dokumenten förnekas från Kreml, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Talespersonen Dmitrij Peskov, som i dokumentet pekas ut som ansvarig för delar av den ryska operationen, beskriver dem som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

ANNONS

• Mötet bekräftas – men inte uppgifterna

USA:s nationella underrättelsechef James Clapper har efter avslöjandena bekräftat att Donald Trump försågs med tillägget under ett möte fredagen den 6 januari, rapporterar Reuters.

- Det är en del av vårt ansvar att se till att lagstiftare förses med den mest kompletta bilden av allt som kan påverka nationell säkerhet, sade Clapper.

Han sade även att han underströk för Trump att dokumenten inte har tagits fram av amerikansk underrättelsetjänst och att uppgifternas trovärdighet inte bedömts.

ANNONS