Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Imamerna fungerar som en bro i det franska samhället och deras roll har blivit viktigare efter senaste årens attacker, säger Boubekeur Bekri.
Imamerna fungerar som en bro i det franska samhället och deras roll har blivit viktigare efter senaste årens attacker, säger Boubekeur Bekri.

Muslimer svartmålas i franska valet

Valdebattens fokus på terrorism späder på folks fördomar om islam och leder till mer splittring i Frankrike. Det menar imamen Boubekeur Bekri.

– Vi muslimer är fast mellan två eldar. På ena sidan har vi Nationella fronten med allt sitt prat om assimilering och som smutskastar islam. På andra sidan har vi extrema grenar av islam som skadar religionen.   


Landets säkerhet och hotet om nya terrordåd har varit ett av de dominerande ämnena i debatten inför söndagens presidentval i Frankrike. I tisdags, samma dag som två terrormisstänkta män greps i Marseille, skruvade högerpopulistiska Marine Le Pen upp tonen ytterligare. I ett skriftligt uttalande pekade hon på ”den förödande ökningen av terrorattacker och hot om nya dåd” vilka hon ser som ett resultat av ”islamisk fundamentalism som har expanderat exceptionellt de senaste tio åren i landet”. 


– Männen som greps i Marseille var småkriminella sedan tidigare. Islam har ingen koppling till detta. Problemet är att vi pratar om terrorism i Frankrike som att det har med islam att göra. Det är en väldigt ytlig nivå i debatten när det i själva verket handlar om stora samhällsproblem som vi alla måste ta itu med, säger imamen Boubekeur Bekri. 


Han tar emot i sin moské al-Forqane i Ariane, ett bostadsområde med en stor muslimsk befolkning och som ligger tjugo minuters bussfärd från kuststaden Nice. Sedan slutet av 2014 har han varit engagerad i frågan om hur samhället kan förhindra radikalisering. Samma år hade han ett möte tillsammans med alla imamer i regionen Alpes-Maritimes där Franska rivieran ingår. De diskuterade bland annat hur de kan ta upp ämnet i sina predikningar. 


– Vi imamer fungerar som en bro. Vi representerar landets muslimer och vi ska också hjälpa muslimer att hitta sin väg i det franska samhället. Vår roll har blivit ännu viktigare efter de senaste årens attacker som har skapat en negativ bild av islam.  


Han blir ibland kontaktad av föräldrar som oroar sig för sitt barn som börjat visa tecken på radikalisering. Det kan till exempel röra sig om att sonen kritiserar föräldrarna för att inte bete sig som riktiga muslimer. 
– Jag talar arabiska och franska och kan nå fram till både ungdomarna och föräldrarna. De unga är mer mottagliga för franska och föräldrarna är mer vana vid arabiska. Jag försöker hitta vad problemet bottnar sig i, säger Boubekeur Bekri som till vardags arbetar som ekonomilärare på en gymnasieskola.


Han samarbetar också med organisationer som fokuserar på ungdomar som har radikaliserats. Under 2014 och 2015 hade han upprepade besök av sju unga män, mellan 18 och 26 år, i moskén. 


– Jag pratade med dem för att ge en riktig bild av islam. De lyssnade och svarade på mina frågor men jag upplevde inte att de uttryckte sina verkliga åsikter. Det är svårt att nå de som är manipulerade. De har slutit sig och vill inte lyssna. 
Två av dem hade konverterat till islam. De hade försökt att åka till Syrien för att kriga med den militanta islamistgruppen IS men stoppades efter att en av deras mammor anmält till polisen.


En av männen lyckades han få på andra tankar och den unge mannen har i dag lämnat sina extrema åsikter bakom sig.
– Det var en seger, säger Boubekeur Bekri och skiner upp. 
– Jag förstod att hans problem hade med hans familjesituation att göra. Hans föräldrar hade skiljt sig och nu bodde han med nya familjemedlemmar. Han var arg och vände sin ilska på något annat. Islam kan aldrig vara ett piller som du tar för att må bättre. 
Det var just sociala problem som var den gemensamma nämnaren mellan de unga männen. Ofta handlar det om personer som isolerar sig, saknar tillhörighet och känner sig misslyckade. De är lätta att manipulera, menar Boubekeur Bekri.


I början av april greps två tjejer, 14 och 15 år, i Nice misstänkta för att ha planerat en terrorattack. En av tjejerna bor i samma bostadsområde som moskén. Boubekeur Bekri känner inte till flickan eller hennes familj. Det är inte första gången unga kvinnor misstänks för att vara involverade i terrorbrott. En 16-årig tjej greps i februari i den sydfranska staden Montpellier efter att hon på sociala medier ska ha sagt att hon vill attackera Frankrike och att hon vill åka till Syrien eller Irak. 


– Varje gång något sådant här händer känns det som om någon attackerar mig. De som rekryterar till extremism stjäl våra ungdomar och islams identitet, säger Boubekeur Bekri.
 

Mest läst