Multimiljonär gripen på Ibiza

Den polska multimiljonären greps i ett lyxhus på Ibiza i tisdags. Han är misstänkt ledare för en liga som bland annat ska ha smugglat vapen till det krigshärjade Sydsudan.

ANNONS
|

Ytterligare åtta personer är gripna, men den polske miljonären och ex-soldaten uppges vara ledare för ligan, enligt AP.

Bland annat ska ligan ha sålt 200000 automatkarbiner av typen AK-47, missiler och stridsvagnar till Sydsudan under landets beväpnade inre konflikter. De misstänks även för utpressning, pengatvätt och bedrägerier.

Polisen i Spanien uppger att en räd gjordes i ett lyxhus på Medelhavsön Ibiza vilket ledde till att totalt nio personer greps.Ligan ska ha använt ett nätverk av företag i Tyskland, Belgien, Frankrike och Storbritannienför att ”begå bedrägerier och genomföra den misstänka försäljningen av vapen”, enligt polisen till AFP.

Miljonärens identitet och detaljer om vem som har köpt vapen hålls hemliga.

ANNONS

Mannen ska hagömtsig bakom hård säkerhet i lyxvillan på den spanska ön. Hanska ha påstått sig vara ekonomisk rådgivare till premiärministern i den västafrikanska staten Guinea-Bissau och använde ett fejkat diplomatpass, uppgav en presstalesman hos polisen till AFP.

Den lyxiga villa med havsutsikt hade en skylt på grindarna som beskrev platsen som konsulärt område, vilket därmed skulle innebära att det har diplomatisk immunitet.

Gripandet ska ha varit resultatet av en koordinerad europeisk insats som blev avslutningen på en fyra år lång utredning. Gripandet sammanföll med räder i Tyskland och Schweiz, uppger spansk polis och tillägger att de har sökt igenom ett flertal bostäder på Ibiza och beslagtagit flera lyxbilar.

Fakta: Konflikteni Sydsudan

  1. Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011.
  2. I december 2013 utbröt ett brutaltinbördeskrig dels till följd av en maktkamp mellan landets två främste ledare, president Salva Kiir och hans före detta vicepresident Riek Machar, dels på grund av motsättningar mellan landets två dominerande folkgrupper, dinka och nuer.
  3. Mer än 10 000 människor har dött sedan inbördeskriget bröt ut och det beräknas finnas 1,6 miljoner internflyktingar i landet.
  4. I augusti 2015 undertecknades ett fredsavtal efter starka internationella påtryckningar men läget i landet bedöms fortfarande som instabilt.

Källor:Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sidaoch Sveriges ambassad.

ANNONS