Personkemin klaffar inte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump.
Personkemin klaffar inte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump.

Mothugg mot Trump efter Tysklandskritik

ANNONS
|

På Twitter kritiserar Trump Tysklands handelsöverskott och de belopp tyskarna lägger på militären – för lite, enligt Trump.

"Vi har ett MASSIVT handelsunderskott med Tyskland, plus att de betalar MYCKET MINDRE än vad de borde till Nato & militären. Väldigt dåligt för USA. Det här kommer att ändras", twittrade Trump på tisdagen.

Skarpa ordalag

Uttalandet väckte omedelbart reaktioner.

"Donald Trump gör klart att han ser Tyskland som en politisk motståndare", skriver Thomas Oppermann, ordförande i de tyska socialdemokraternas riksdagsgrupp. Också han valde att twittra.

Utrikesminister Sigmar Gabriel framhöll för sin del att förbindelserna inte borde skötas via Twitter eller från öltält.

ANNONS

Det var under ett tal i söndags som Merkel framförde sina tvivel om USA:s tillförlitlighet som allierad.

- Tiderna när vi kunde lita på andra fullständigt är på väg ut. Det har jag upplevt de senaste dagarna, sade Merkel under ett valmöte i München som hölls i just ett öltält.

"Transatlantiker"

I måndags upprepade Merkel sina synpunkter nästan ord för ord, men hon mildrade också sina uttalanden en aning genom att framhålla att hon är "övertygad transatlantiker".

Hon har också fått eldunderstöd från andra håll. Paolo Gantiloni, premiärminister i Natolandet Italien, lyfter fram betydelsen av klimatöverenskommelser. Sådana grundläggande mål får inte äventyras även om de transatlantiska förbindelserna är viktiga, sade han när han på tisdagen kommenterade trätan.

TT-Reuters

ANNONS