Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mot nya uppdrag på havet

  Uppdraget på Egeiska havet kom mest att handla om sjöräddning. Under drygt ett och ett halvt år har Svenska kustbevakningens besättning på Lesbos räddat 5 239 personer. Sista april lämnar de ön.

  – Vår uppgift var egentligen hjälpa Grekland att säkra EU:s yttersta gräns mot Turkiet. Men det blev i stort sett sjöräddning det handlade om, säger Niklas Fröberg, en av Svenska kustbevakningens två teamledare på Lesbos i Grekland.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är dags för teambyte och överlämning när vi träffar Niklas Fröberg och hans kollega Fredrik Köster på hotellet där de bor på Lesbos. Niklas Fröberg med besättning går av sitt pass och ska åka hem till Sverige. Fredrik Köster och hans personal ska ta över. 

  Sedan i höstas har de sin hemmahamn i Movilos på Lesbos norra kust. Tidigare var de placerade i huvudorten Mytilini.

  Sista april lämnar de Operation Poseidon för att i stället delta i Frontex operation i Italien.

  LÄS MER – GP PÅ PLATS: Lesbos har blivit en vänthall
   

  "Kaotiskt läge"

  I går berättade GP om situationen på Lesbos ett år efter flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.  Svensk kustbevakningen kom till ön mitt under de stora flyktingströmmarna hösten 2015 har funnits här sedan i september 2015. Läget var kaotiskt och deras arbetsuppgifter kom att bli helt annorlunda än vad de förväntat sig, berättar de.

  –  Det var folk precis överallt på ön, säger Fredrik Köster. Vi åkte in och ut för att rädda människor och det var flera nya båtar i sikte hela tiden.

  Niklas Fröberg beskriver situationen med de överlastade sjöodugliga gummibåtarna  som surrealistisk.

  – Folk trängde ihop sig i båtarna utan att alls känna varandra. En del fick sitta på båtens kanter och kunde lätt ramla i. Någon i båten kunde erbjudas en billigare biljett av smugglarna mot att de körde båten. 

  Att många av flyktingarna saknade sjövana gjorde det ännu värre. Och flytvästarna som användes var ofta undermåliga.

  – Rent skräp helt enkelt, säger Fredrik Köster.

  LÄS MER – GP PÅ LESBOS: Hon hjälper flyktingar – tar upp beställningar via app
   

  Många har mist livet

  Sedan 2015 och fram till januari i år har 1242 flyktingar mist livet på östra Medelhavet enligt UNHCR:s statistik. Fredrik Köster berättar att även de fått hämta döda kroppar ute till havs för att föra dem till land.

  De summerar tiden på Lesbos som slitsam och dramatisk. Men den har också varit berikande, menar de båda och med facit på hand har de och deras besättningar fram till början av mars i år kunnat rädda 5 239 personer.

  Niklas Fröberg lyfter fram en händelse som bitit sig fast i hans minne. 

  –  Det var dåligt väder och hög sjö. En båt med två smugglare och många syriska flyktingar körde rakt upp mot land och fastnade på en sten. 

  Några lyckades ta sig i land. I kaoset hade en av dem fått med sig en baby, medan föräldrarna fanns kvar på båten. När Kustbevakningen kom fram hade flyktingbåten flyttat sig och det gick inte längre att gå iland. 

  – Vi beslutade då att ta över de som var kvar i vår båt. Men babyn fanns på land och det var för grunt för oss att gå in.

  En fiskebåt gick in och hämtade barnet och familjen kunde slutligen återförenas. 

  – Det blev bra till slut. Och så kunde vi gripa två smugglare.

  LÄS MER: Svensk kustbevakare rammad på Lesbos
   

  Växt med uppgiften

  Niklas Fröberg säger att uppdraget har skiljt sig mycket från andra han varit med om och han tycker att han växt med uppgiften. 

  – Det jag har varit med om här har gjort mig till en bättre kustbevakare. 

  I dag är det betydligt lugnare längs kusten. Avtalet mellan EU och Turkiet ses som en orsak. Dessutom har det varit en ovanligt lång och kall vinter.

  – Nu kanske det kommer en båt i veckan i snitt i området runt Lesbos, Chios och Samos. Så det är stor skillnad. Men lokalbefolkningen här tror att det kommer att öka igen nu när värmen kommer, säger Niklas Fröberg.

  LÄS MER: Svenskarna räddar liv varje dag

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.