Mosuldammen nära brista – 1 miljon liv i fara

Mosuldammen är närmare än någonsin att brista. En miljon människor riskerar att omkomma i vad som beskrivs som en hotande gigantisk katastrof.

ANNONS
|

Dammen som byggdes i mitten av 1980-talet är över tre kilometer lång och 113 meter hög. Dammen är Iraks största och räknas av flera experter som världens allra farligaste just nu, rapporterarCNN.

Dammen ligger i ett svårt krigsdrabbat område och sedan IS tog kontroll över stora delar av området runt dammen har viktigaunderhållsarbeten uteblivit.

IS kontrollerade dammen under en kort tid, men förlorade makten över dammen efter hårda strider med kurdiska styrkor, uppbackade av amerikanska flyganfall.

Men terrororganisationen befinner sig fortfarande i närområdet och håller miljonstaden Mosul. Säkerhetsläget har gjort att i princip allt underhållsarbete ligger nere.

Men dammen är i så dåligt skick att den när som helst kan brista. Enligt beräkningar skulle ett så stort område dränkas i översvämningar att upp till en miljon människor riskerar att omkomma.

ANNONS

Se CNN:s reportage om dammen:

ANNONS