Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/20

Mosul: "Vi har bara sett början"

Efter tre dygn har de irakiska styrkorna närmat sig Mosul. "Vi har bara sett skärmytslingar jämfört med vad som kan komma", säger professor Jan Hallenberg.

Staden Kalak ligger vid vägen mellan IS-kontrollerade Mosul och Erbil, där svenska militärer sedan förra året utbildar kurdiska peshmergaförband bland annat i strid mot terrorrörelsen Islamiska staten, IS.

Från Kalak är det ett par mil till Mosul och i går hade den kurdiska offensiven tillfälligt stannat av där. Skälen var hårt motstånd, självmordsbombare, minor och en rädsla för gasattacker, rapporterade Ekots utsända Johan-Mathias Sommarström.

Men de kurdiska soldaterna var beslutsamma att fortsätta framåt och befria sina bröder. Många har släktingar i Mosul.

Många byar befriade

Vid ett annat frontavsnitt hade ett irakiskt arméförband avancerat genom tidigare IS-hållet territorium fram till utkanterna av Mosul. Generallöjtnant Qassim al-Malaiki, befälhavare för Iraks nionde bepansrade division sade till CNN att tre brigader hade intagit 13 byar, förstört dussintals fordon som används av självmordsbombare, röjt ett stort antal sprängladdningar och, sade han, neutraliserat åtminstone 50 IS-stridande på två dagar.
"Idag befriade vi byn Kano Harami efter intensiva strider och åsamkade Daesh (IS) stora förluster", sade generalen.

Gömmer sig i tunnlar

Fångar togs medan andra IS-stridande fortfarande gjorde motstånd från tunnlar där de gömde sig.

I byn Al Abasi, två mil söder om Mosul, utkämpade en irakisk enhet en hård strid och hade blivit omringad av IS-krigare, uppgav en irakisk militär källa. 

De anfallande styrkorna i offensiven är numerärt totalt överlägsna de mellan 5 000 och 8000 man IS tros ha i Mosul. Men det är en blandning av lojaliteter och bakgrund och frågan är hur de agerar när de når Mosul.

"Offensiven har gått ungefär som jag hade trott att den skulle inledas. Nu blir det mycket svårare att bedöma. Mosul är en stor stad, det är många olika typer av trupper inblandade och det finns restriktioner för hur man kan använda dem. Dessutom är det oklart vilket motstånd IS bjuder dem och var", säger professor Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till GP.

Lång tid innan man intar staden

En av peshmergas militära ledare, Sirwan Barzani, uppskattar att det troligen tar två veckor innan markoffensiven når själva Mosul, där bara regeringstrupper och nationell polis ska gå in för att inte riskera ytterligare problem och sammanstötningar mellan grupper som i grunden är motståndare.

Ett par veckor låter inte orimligt, tycker Jan Hallenberg.

"Vi har bara sett början. Den stora striden om Mosul har inte börjat ännu. Om det ska gå fortare måste IS fatta beslutet att dra sig tillbaka. Jag har svårt att tro att de gör det. Mosul och Raqqa i Syrien är de viktigaste städerna för IS, juvelerna i deras krona. Min gissning är att de kommer att stanna och göra ordentligt motstånd."

Den irakiska regeringen och deras olika militära styrkor har ju inte utmärkt sig för någon fantastisk koordinering tidigare, framhåller Jan Hallenberg.

"Nu har de tränat och förberett sig. Det är möjligt att det går bättre. Men det finns en klar risk att det blir trätor inne i Mosul. när shia ställs mot sunni, kurder mot araber", säger han och tillägger:

"Det viktigaste är att den irakiska sidan segrar, inte hur lång tid det tar. Om de inte lyckas är det en väldig nesa för USA och den irakiska regeringen. Jag tror de kommer att lyckas, men på vilka villkor det sker återstår att se."

Mest läst