Donald Trumps hantering av fallet Khashoggi möts av kritik på hemmaplan.
Donald Trumps hantering av fallet Khashoggi möts av kritik på hemmaplan. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Mordet på Khashoggi besvärande för Trump

Kritiken växer mot Donald Trump. Men presidenten tvekar att fördöma Saudiarabien för mordet på Jamal Khashoggi. Trump jämför anklagelserna mot kungahuset med förhören om Brett Kavanaugh.

ANNONS
|

New York Times publicerar detaljer om de femton män som kom till Istanbul i privatplan från Saudiarabien och som åkte direkt till det saudiska konsulatet där de inväntade journalisten Jamal Khassoggi. Nio av de femton är högt uppsatta personer med ansvar för säkerheten kring kronprins Mohammed bin Salman, kallad MBS också i Vita huset. En av dem finns med på alla kronprinsens utlandsresor och i gruppen fanns även en av Saudiarabiens främsta experter på obduktioner som medförde en kraftig bensåg, gift, mediciner och olika instrument för styckning av kroppar.

New York Times har fått uppgifterna från turkiska källor som hanterar utredningen om vad som hände på konsulatet.

ANNONS

USA:s säkerhetstjänster har också information från Turkiet som är medlem av den västliga försvarsalliansen Nato.

Stora pengar i potten

Men det är tydligt att Donald Trump inte vill stöta sig med kungahuset i Saudiarabien som han utvecklat en nära kontakt med. Trumps första internationella resa som president gick till Saudiarabien där han prisade den åldrige och sjuklige kungen och den unge kronprinsen som tagit ett fast grepp som styret. Trumps svärson Jared Kushner har en nära relation till kronprinsen och övertygade svärfadern om att inleda sitt presidentskap med att en vänskaplig resa till Saudiarabien.

Saudiernas ärkefiende är Iran och Trump har brutit Iranavtalet som undertecknats av USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Kina med innebörden att sanktionerna mot Iran lyftes i utbyte mot att Iran inte utvecklar kärnvapen. Om tre veckor inför USA återigen sanktioner mot Iran vilket bland annat innebär stopp för import av iransk olja. Här kommer Saudiarabiens ökade oljeexport till USA in i bilden.

Det finns även ett amerikanskt icke färdigförhandlat vapenkontrakt med Saudiarabien som är värt över 100 miljarder dollar.

Donald Trump har anfört vapenaffären och den gemensamma uppställningen mot Iran som anledning till att han inte vill fördöma det saudiska kungahuset. Han anser att det lika gärna kan vara gärningsmän som kungahuset inte kan kontrollera som agerat i konsulatet i Istanbul. Utrikesminister Mike Pompeo har träffat både den saudiske kungen och kronprinsen som förnekar all inblandning och kännedom om fallet.

ANNONS

Trump litar på Saudiarabien

Det har fått Trump att göra jämförelsen med förhören av domaren till högsta domstolen, Brett Kavanaugh, som Trump anser blev dömd utan bevis. Samma sak , menar Trump, med den saudiske kungen och kronprinsen.

Under sina valmöten hyllade Donald Trump Saudiarabien och talade om hur mycket pengar han tjänade på att saudier bodde på hans hotell och hyrde in sig i hans fastigheter. Nu twittrar Trump att han inte haft eller har några affärer överhuvudtaget med Saudiarabien.

Realpolitiska överväganden är alltid med och styr amerikansk utrikespolitik men presidenter brukar inte – som Trump – öppet ange detta när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Presidenter förväntas ha en strikt attityd, särskilt som nu då Jamal Khashoggi har permanent uppehållstillstånd i USA med bostad i Virginia och avtal som kolumnist med Washington Post. Trump har påpekat att Khashoggi inte är amerikansk medborgare och att han litar på kungligheternas ord.

Kan påverka mellanårsvalet

Men nu är det inte bara demokratiska senatorer och kongressledamöter som kritiserar Trump. Också tongivande repubikaner som Lindsey Graham – som helhjärtat ställde upp för Trump och Kavanaugh i förhören – kräver att presidenten skall agera kraftfullt mot Saudiarabien. Inställd vapenförsäljning är ett första steg och sanktioner kan också vara möjliga.

När det gäller vapenförsäljningen är det kongressen som har det slutgiltiga avgörandet. Men Trump säger att om inte USA säljer så går frågan till Kina eller Ryssland och USA förlorar både inflytande i Mellanöstern och stora pengar.

ANNONS

Det barbariska mordet på Jamal Khashoggi har hamnat rakt in i valrörelsen inför mellanårsvalet den 6 november. Donald Trump har uppmanat väljarna att bortse från kandidaterna och se valet som röster på honom själv. Men med Khashoggikrisen allt mer förvärrad – och ett eget svagt opinionsstöd – säger nu Trump att han inte tar ansvar för valutgången. Det är istället de republikanska kandidaternas fel om de förlorar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS