Mordet på Jo Cox kopplas till högerextremism

Brittisk polis som utreder mordet på Jo Cox utreder nu om det finns kopplingar till högerextrema rörelser, skriver BBC.

ANNONS
|

Den misstänkte mördaren som brutalt mördade toppolitikern Jo Cox, utreds nu för kopplingar till högerextrema rörelser. Brittisk polisfokuserar på de kopplingarna som har kommit till deras kännedom, skriver AFP.

De senaste polisuppgifterna om motivet rapporterades timmar efter det att Storbritanniens ledande politiker rest till Cox hemby där hon mördades.

-När vi ser hat, när vi ser splittring, när vi ser intolerans, då måste vi tvinga bort det från politiken och från offentligheten och från vårt samhälle, sade det konservativa Tories ledare Cameron på platsen där Cox sköts, skriver TT.

Tillförordnande polischef Dee Collins i West Yorkshire sade att mordutredarnas viktigaste spår är att högerextremistiska åsikter fick den misstänkte gärningsmannen att gå till attack. Collins sade enligt Reuters att attacken var "riktad" mot Labourpolitikern Cox.

ANNONS

Den misstänkte mördaren beskrivs som tyst, lite av en ensamvarg och ska ha varitduktig i sitt arbete somträdgårdsmästare, skriver BBC.

Mannen ska enligt rapporter från polis, ha haft psykiska problem under en längre tid, och att han som ung, ska ha sympatiserat med högerextrema grupper. Efter sökning i mannens hus har man funnit nazistiskt material i form av böcker, uppger BBC.

Vittnen har berättat att gärningsmannen ska ha skrikit "Storbritannien först" när han sköt Cox med tre skott och knivhögg henne flera gånger, skriver BBC.

Jo Cox beskrivs som en stigande stjärna i det brittiska parlamentet, där hon valdes in för första gången förra året. Hon engagerade sig starkt i frågor om migration, syriska flyktingar och det brittiska medlemskapet i EU, skriver TT.

Cox hade arbetat tio år med hjälparbete, som ofta innebar att hon reste till konfliktområden.

Som parlamentsledamot skapade hon en Syriengrupp och argumenterade med kraft för att Storbritannien skulle göra mer för att stoppa Syrienkriget.

Hon efterlämnar två barn och sin man Brendan, skriver TT.

ANNONS