Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180116-danmarkubat-593258_se.gp_1.jpg
Åklagare Jakob Buch-Jepsen håller pressträff i Köpenhamn med anledning av åtalet mot Peter Madsen.

Mordåtalade Madsen kan få strängaste straffet

Han kallades länge för "Raket-Madsen". Nu är ubåtsbyggaren Peter Madsen mordåtalad – och åklagaren yrkar på livstids fängelse. Mordet var planerat och kan ha skett genom skärskador i halsen eller kvävning, enligt åtalet. Men dödsorsaken är oklar.

Fem månader har gått sedan den svenska journalisten Kim Wall följde med Peter Madsen i ubåten UC3 Nautilus för att skriva ett reportage, men det var bara Madsen som kom i land dagen därpå. Sökinsatser i havet drog i gång och i slutet av augusti hittades Kim Wall död – en torso hittades utanför Amager i Köpenhamn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu åtalas Peter Madsen för mordet och specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen kräver att UC3 Nautilus konfiskeras och destrueras.

- Inget tvivel om att Åklagarmyndigheten anser det här fallet vara både mycket ovanligt och extremt grovt, säger Jakob Buch-Jepsen inför ett tjugotal kameror och ännu fler journalister i Köpenhamn.

Yrkar på livstid

Han är medveten om det enorma allmänintresset för fallet, men betonar att brottet haft tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga – det är i rättssalen han vill lägga fram bevis – inte inför pressen.

Om mordåtalade Peter Madsen – som även misstänks för bland annat brott mot griftefrid och grovt sexualbrott – döms yrkar åklagaren på livstids fängelse. Men det rättsliga rådet i Danmark, som förhållit sig till en rättspsykiatrisk undersökning av Madsen, har gjort bedömningen att den åtalade även kan dömas till så kallad förvaring vid fällande dom.

Förvaring är liksom livstids fängelse ett tidsobestämt straff, och är en av grannlandets strängaste påföljder. Det är på grund av Madsens personlighet och att han kan utgöra en fara för andra som det rättsliga rådet kommit fram till sin bedömning.

Ändrade förklaringar

Första kvarlevan efter Kim Wall hittades den 21 augusti, men outtröttligt har likhundar markerat i Kögebukten och dykare har gjort fynd efter fynd. Förutom fler kvarlevor har Kim Walls kläder, en såg och en kniv hittats under sökinsatsen till havs. Senast hittade dykare två armar under loppet av drygt en vecka – båda nedtyngda i vattnet med hjälp av rördelar, precis som vid tidigare fynd i området.

- "Raket-Madsen" avgår med döden den 10 augusti, sade Peter Madsen när han pratade om sig själv i tredje person vid den första häktningsförhandlingen med öppna dörrar, då han förklarade att hans värld rasade samman detta datum.

Han beskrev det hela som en olyckshändelse och påstod att Kim Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, men Madsens berättelse har ändrats gång på gång i takt med att Köpenhamnspolisen gjort genombrott i utredningen.

Svar på frågor om motivet, eller huruvida det är tydligt, vill inte Jakob Buch-Jepsen lämna. Samma läge gäller frågeställningen om varför åklagarsidan anser att mordet är planerat.

- Just den frågan är en av de saker som ingår som bevistema i målet, och därför vill jag inte i nuläget gå närmare in på det, säger Buch-Jepsen.

Undviker detaljer

Han säger att det finns mycket teknisk bevisning, men vill inte berätta mer om bevis eller detaljer i åtalet.

- Med hänsyn till att målet inte ska föras i pressen, och med hänsyn till Kim Walls anhöriga.

Vid ett polisförhör i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorna kastats i Kögebukten, men han nekade till mord och misstanken om sexbrott. Flera gånger har Peter Madsen frivilligt gått med på omhäktning och han sitter alltjämt inlåst i väntan på den planerade rättegångstarten i mars.

Nu har han ett åtal att gå igenom bakom väggarna i Vestre fængsel tillsammans med försvarsadvokaten, som i ett sms till TT förklarar att hon ännu inte vill kommentera. Och för åklagarsidan startar förberedelser inför förhandlingen i byretten.

- Så vi ser fram emot lite arbetsro, säger Jakob Buch-Jepsen.

Fakta: Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen ombord på hans farkost. Sedan den 12 augusti har Madsen suttit häktad misstänkt för mord på Wall och sexbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Drygt en vecka efter det att Wall anmälts försvunnen och ubåten sjunkit i Kögebukten hittas en torso (bål) från en kvinna i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson kommer från Kim Wall, visar en dna-analys.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat huvudet och andra kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar.

Tisdagen den 21 november uppger polisen att en arm hittats i Kögebukten. Armen tros vara en kvarleva från Kim Wall.

Onsdagen den 29 november: Polisen går ut med att ytterligare en arm hittats i Kögebukten.

Fakta: Juryrättegång

Peter Madsen kommer i Köpenhamns byret (tingsrätt) att ställas inför en rättegång med jurymedlemmar. Det sker när en person misstänks för ett brott som kan ge mer än fyra års fängelse. Narkotikabrott är undantaget. Sex jurymedlemmar och tre juristdomare är med under förhandlingen.

Jurymedlemmarna (18–70 år) lottas fram från en lista som kommunerna i Danmark skickar in vart fjärde år. Det handlar om helt vanliga medborgare. Det kan finnas politiker bland dem, men det är bara en tillfällighet. Personer på listan är förpliktigade att delta.

För en fällande dom i byretten ska fyra av sex jurymedlemmar och två av tre juristdomare rösta för att personen är skyldig.

När straffet ska bestämmas har varje jurymedlem en röst medan juristdomarna har två röster vardera. En majoritet av rösterna ska stå bakom det straff som utdöms.

Källa: Jens Bech Stausbøll, domare vid Köpenhamns tingsrätt (byret).

Mest läst