Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström tycker att utbildningsområdet är ett bra exempel på att EU kan göra mer utan att det blir överstatligt.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström tycker att utbildningsområdet är ett bra exempel på att EU kan göra mer utan att det blir överstatligt.

Mjuka knuffar om utbildning i EU

Europas skolelever bör lära sig fler språk och göra fler utbyten i andra länder, önskar både EU-kommissionen och medlemsländerna i EU. Men frivilligheten betonas starkt.

ANNONS
|

De mjuka knuffarna på utbildningssidan är ett tidens tecken. Betona huvudstädernas inflytande snarare än vad som sägs i Bryssel, var det tydliga budskapet från toppmötet mellan ländernas stats- och regeringschefer i Göteborg i förra veckan.

- Vi hade en konstruktiv diskussion om åtta konkreta idéer som inte föreslagits av Bryssel eller EU:s institutioner utan av medlemsländerna, sade permanente rådsordföranden Donald Tusk på sin presskonferens – även om så gott som samtliga idéer några dagar tidigare förts fram även av EU-kommissionen under namnet "ett europeiskt område för utbildning".

ANNONS

"Jättebra exempel"

Själva innehållet tycks de flesta hursomhelst vara nöjda med. Både medlemsländerna och kommissionen talar bland annat om att utöka utbytet av studenter mellan EU-länderna, erkänna varandras utbildningar och uppmuntra fler att lära sig minst två andra språk än det egna.

- Utbildningssidan är ju ett jättebra exempel på att EU kan göra mer utan att det blir överstatligt. Ta till exempel det jättestora samarbetet Erasmus eller Bolognaprocessen. Det finns ingenting i fördraget om att EU ska jobba med den här typen av frågor men medlemsstaterna samarbetar frivilligt och det har blivit väldigt bra, konstaterar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) på ett ministermöte i Bryssel i måndags.

- Det är otroligt populärt och kanske de delar av EU-samarbetet som har kommit människorna i EU allra närmast, säger Ekström.

Gemensamt studentkort?

Det som stats- och regeringscheferna diskuterade i fredags ska kokas ner till en gemensam åsikt på kultur- och utbildningssidan till nästa toppmöte i december. Sedan blir det upp till kommissionen att ta fram konkreta förslag på hur exempelvis ett europeiskt studentkort skulle kunna se ut och hur flerspråkigheten ska kunna stödjas.

ANNONS

"År 2025 skulle vi kunna leva i ett Europa där inga gränser hindrar utbildning och forskning och där det normala är att studera eller arbeta en tid i ett annat EU-land", sade EU:s arbets- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen när framtidsplanerna presenterades i förra veckan.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU-planer om utbildning

Såväl EU-kommissionen som EU-länderna presenterade i förra veckan en rad liknande idéer om framtida samarbete på utbildningssidan.

Bland annat talas om ökat utbyte för att ge fler unga möjligheten att studera i andra EU-länder och att skapa ett nätverk av universitet med integrerade program där studenterna flyttar runt och läser sin utbildning på minst två olika språk.

Från EU-kommissionen talas även om bättre ömsesidigt erkännande av utbildningsresultat och att stödja lärare som är engagerade i Erasmus-utbytet. EU-kommissionen vill även ha ett "riktmärke" om att alla som går ut motsvarande gymnasiet år 2025 ska ha goda kunskaper i minst två främmande språk.

ANNONS