Saudiarbiens kronprins Mohammed bin Salman.
Saudiarbiens kronprins Mohammed bin Salman. Bild: Amr Nabil

Misstankar följer saudisk prins in på G20-mötet

Misstankar om inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi och kriget i Jemen följer Mohammed bin Salman. G20-mötet i Buenos Aires i dag blir ingen fristad för Saudiarabiens kronprins.

ANNONS
|

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har tagit del av de turkiska myndigheternas bevisning i utredningen av mordet på Khashoggi. Det utfördes inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 3 oktober i år. Utredarna anser sig ha en klar uppfattning om vad som hände, bland annat med hjälp av en ljudupptagning.

För bara några dagar sedan sökte polis efter den försvunna kroppen i trädgården hos saudiska medborgare i Turkiet, utan resultat. Men misstankarna finns om att ordern om att mörda den regimkritiske journalisten kom från den saudiska toppen, möjligen från kronprinsen själv.

CIA delar den slutsatsen, enligt de uppgifter som har kommit ut i media. President Donald Trump har dock varit försiktig. Han tror på vad kronprisens har sagt till honom, och vill inte äventyra USA:s försäljning av krigsmateriel.

ANNONS

Så sent som i onsdags hävdade utrikesminister Mike Pompeo att det inte finns någon direkt koppling till kronprisen.

Förnekar anklagelserna

Själv förnekar Mohammed bin Salman anklagelserna, liksom hans underlydande. Regimen erkänner dock att mordet planerades och genomfördes av saudiska medborgare med höga positioner.

Däremot kan Mohammed bin Salman inte förneka att Saudiarabien leder en militärallians som för krig mot av Iran stödda rebeller i Jemen. De civila förlusterna är mycket omfattande. Över 10 000 människor beräknas ha dött, många barn i skolor, på bussar eller i sjukhus.

FN talar om den största humanitära katastrofen i världen. Svälten är utbredd och enligt Rädda barnen har omkring 85 000 barn under fem år dött i brist på mat sedan kriget intensifierades för tre år sedan. Samtidigt får utbrott av epidemier snabbt svåra följder bland en befolkning som saknar motståndskraft och mediciner.

USA:s försvarsminister James Mattis hoppas mycket på de fredssamtal som inom kort är planerade mellan de olika stridande partnerna i Stockholm. Men han vill inte avbryta det amerikanska militära stödet. Saudiarabien är amerikanernas viktigaste allierade i Mellanöstern och de har en gemensam fiende: Iran.

Men motståndet växer mot de övergrepp som fortsätter.

Klagomål mot kronprinsen

Inför det ekonomiska toppmötet i Buenos Aires, med ledare för jordens rikaste och mäktigaste länder, har en argentinsk domare bett landets utrikesdepartement att ta fram information från Turkiet och Jemen.

ANNONS

Bakgrunden är att människorättsorganisationen Human Rights Watch har ingett vad som kallas ett klagomål mot kronprinsen. Den federala domaren Ariel Lijos stab bekräftar att han har fått begäran, skriver TT.

Människorättsorganisationen vill att Argentina ska undersöka anklagelser om misstänkta krigsförbrytelser i Jemen och eventuell inblandning i mordet på Khashoggi. Domaren har också bett om hjälp från den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Det finns lagar i Argentina som gör det möjligt att utreda misstänkta brott mot mänskligheten, men om de går att praktisera mot den saudiske kronprinsen återstår att se. Att han får svara på kritiska frågor både från deltagare och media de närmaste dygnen är dock ganska säkert. Allt annat vore pinsamt för G20-mötet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS