Misstänkte bombmannen gripen efter skottlossning

Ahmad Khan Rahami, 28, som misstänks för de senaste dagarnas bombdåd i New York och New Jersey har gripits. Han greps efter att ha skjutis av polisen utanför en bar. Under skottlossningen skadades två polismän. Enligt NBC News är fingeravtryck som säkrats på en bomb som inte exploderat ett av de tyngsta bevisen mot den misstänkta bombmannen. Enligt CNN utreder nu FBI om flera personer kan vara iblandade i sprängdåden.

ANNONS
|

Larmet om skottlossningenkom enligt BNO News vid 10.45-tiden lokal tid på måndagsförmiddagen. Enligt BNO News larmades polisen till Elizabeth Avenue i delstaten New Jersey efter larm om att en person besköt bilar i området.

Polisen uppgav förstpå Twitter att en polisman blivit skjuten. Kort därefter skrev polisen en ny uppdatering där man uppgavatt en person hadegripits vid platsen. Polisens bombgrupp larmades till området efter att ettmisstänkt paket anträffats i samband med händelsen. Enligt nyhetsbyrån AP skadades två polismän i samband med skottlossningen. En av dem ska ha blivit skjuten i handen, den andre ska ha blivit skjuten mot överkroppen och räddats av en skottsäker väst.

ANNONS

I samband med skottlossningen sköts även den misstänkte gärningsmannen. En person som polisen senare bekräftade vara den misstänkte bombmannen Ahmad Khan Rahami. En amerikansk medborgare som är född iAfghanistan och som har levt i New Jersey tillsammans med sin familj.

NEW PHOTO: Ahmad Rahami captured in Linden, NJ, senior law enforcement official says https://t.co/kuiR1Q6LUF pic.twitter.com/fYYurIZIeu

En bild som NBC New York har publicerat på Twitter visar enligt tv-kanalen gripandet.

Misstänks för flera explosioner

Ahamad Khan Rahami misstänks ligga bakom flera explosioner de senaste dagarna. Tidigt undermåndagen släppte polisen namn och bild på den misstänkte mannen samtidigt som man uppgav att han befarades vara farlig och beväpnad.

Myndigheterna skickade också ut mass-sms med uppmaningen att ringa nödnumret 911 om Ahmad Khan Rahami påträffades.

– När de efterlyste Ahmad Khan Rahami så plingade det till i allas telefoner på tunnelbanan. Men jag känner mig ändå trygg, säkerhetspådraget är stort, säger Veronica Cohen, som jobbar på ett kontor nära Grand Central Station enligt TT.

Under lördagskvällen exploderade en bomb i en papperskorg i området Chelsea på Manhattan i New York. Några kvarter därifrån, hittades ytterligare en bomb. Denna exploderade dock aldrig. I den första explosionen skadades 29 personer. Båda bomberna var fyllda med splitter och tillverkade av tryckkokare, mobiltelefoner, julbelysning och explosiva ämnen, enligt The New York Times. CNN rapporteraratt övervakningsfilmer från de olika platserna visar en man som tros varaAhmad Khan Rahami.

ANNONS

En tredje liknande bomb exploderade i området Seaside Park i New Jersey under lördagen.

"Anledning att tro att det rör sig om terror"

Tidigt i morse svensk tid kom rapporter från flera amerikanska medier om att fem personer hade gripits vid en kontroll mellan Brooklyn och Staten Island. Personerna uppges vara familjemedlemmartillAhmad Khan Rahami.NBC News har rapporterat att familjen stoppades i en bil nära Verrazano-bron i New York City sent i söndags kväll, och att de frågades ut av FBI.

The New York Times rapporterade att de fem var "i huvudsak" från samma familj och att de kan ha varit på väg mot flygplatsen JFK i New York.

Under en presskonferens efter måndagens gripande av Ahmad Khan Rahamiunderströk New Yorks borgmästare Bill de Blasio att polisen i nulägetinte söker några ytterligare individer i samband med dåden.

FBI:s representant på presskonferensen uppgav ocksåatt de fem personerna har släppts på fri fot, rapporterar Reuters.

Enligt FBI finns det inga tecken på att någon aktiv terrorcell verkar i New York-området. Enligt borgmästaren de Blasio betraktas däremot dåden som terrorhandlingar.

– Vi har all anledning att tro att det här rör sig om terrorhandlingar, saBill de Blasio under måndagen.

Enligt CNN utreder nu myndigheterna i USA om fler personer ändå kan vara kopplade till dåden. Enligt uppgifter till tv-kanalen finns det omständigheter i utredningensom kan tala föratt fler personer kan ha varit inblandade. Något motiv till sprängningarna var dock inte känt under måndagen svensk tid.

ANNONS

Hördes efter utlandsresor

Enligt källor till CNN skaAhmad Khan Rahami vid flera tillfällen har rest till sitt hemlandAfghanistan de senaste åren. Han ska också ha rest till Pakistan och befunnit sig i stadenQuetta nära gränsen tillAfghanistan. En stad som enligt CNN är känd för att vara ett starktTablibanfäste. Vid en resa till Pakistan 2011 skaAhmad Khan Rahami ha gift sig med en kvinna från landet.

Vid hemkomsten från resorna ska han ha förhörts rutinmässigt av polisen, som då inte fattadenågra misstankarna mot honom. Under 2012 ska Ahmad Khan Rahamishustru enligt CNN ha fått tillstånd att flytta till USA. Enligt CNN är det dock oklart om hon någonsin kom till landet.

Greps när fyndplats

Platsen där Ahmad Kham Rahami greps under måndagenligger enligt BNO News inärheten av tågstationen i den lilla staden Linden i New Jersey - där en ryggsäck innehållandesfem rörbomber hittades under måndagsmorgonen, svensk tid. Bomben detonerade när den undersöktes av polisens robot, uppger staden Elizabeths borgmästare Chris Bollwage. FBI har bekräftatatt ryggsäcken innehöll flera sprängladdningar.

En tjänsteman vid USA:s departement för inrikessäkerhet uppger att tre sprängladdningar har knutits till varandra. Den senaste av dem ska vara bomben vid järnvägsstationen.

Enligt BNO News uppges Ahmad KhanRahami inte ha skadats allvarligt efter måndagens skottlossning.En film som ABC 7 New Yorkhar publicerat på Twitter visar hur Rahami fördesin i en ambulans och kördestill sjukhus efter gripandet. Senare under måndagskvällen uppgav CNN att han hade opererats på sjukhus och ännu inte kunnat höras av polisen.

ANNONS

FBI stormade lägenhet

DelstatenNew Yorks guvernör Andrew Cuomo uppgav tidigt under måndagenatt myndigheterna inte har några uppgifter som tyder på att fler attacker är att vänta, men att medborgaremåste vara på sin vakt.

Lindens borgmästare Darek Armsteaduppgerenligt APatt en barägare larmadepolisen till platsen där skottlossningen ägde rum lokal tid under måndagsförmiddagen i New Jersey.

Barägaren hade då upptäckt att en man låg och sov vid ingången till hans bar. När en polisman anlände till platsen ska han ha känt igen personen som Ahmad Rahami.

I samband med igenkännandet ska Rahami ha öppnat eld mot polismannen som bar en skottsäker väst. I den efterföljande skottlossningen ska den misstänkte bombmannen ha skjutis av polisen.

Klagomål mot familjen

Rahami har enligt AP levt tillsammans med sin familj i en lägenhet i staden Elizabeth i New Jersey. Lägenheten ska ligga ovanför en snabbmatsrestaurang som hans pappa Mohammad Rahami driver. Lägenheten ligger bara några kilometer från flygplatsen Newark och stormades tidigare under måndagen av FBI-agenter.

The New York Timesrapporterar om att det har pågåttlångvariga klagomål mot familjens restaurang. Orsaken ska ha varit att den varit nattöppen och att gästerna fört oljud som stört grannarna. Stadsfullmäktige beslutade därför att den skulle stängas redan klockan 22 på kvällen.

Mohammad Rahami stämde staden och stadens polismyndighet, flera poliser och en granne i federal domstol 2011. I stämningsansökan anklagade han dem för att ha kränkt hans medborgerliga rättigheter och diskriminerat honom.

ANNONS

Stämningsansökan lämnades in till en federal domstol i New Jersey av två av Ahmad Khan Rahamis bröder, som argumenterat för att familjen var måltavlor för myndigheterna på grund av dess etnicitet och muslimska tro. Man anklagade också en granne för att ha fällt uttalanden som kan tolkas som islamofobiska.

Domstolen tog dock inte upp fallet efter ett beslut 2012, som dock överklagats. Det har dock inte vidtagits någon åtgärd i målet sedan 2015.

Elizabeths borgmästare Cameron Bollwage säger till The New York Times att staden inte har diskriminerat familjen.

– Det var klagomål från grannarna, det hade inget att göra med deras etnicitet eller religion.

Fingeravtrycksäkrade

Enligt källor till NBC News ska Ahmad Khan Rahamiinte ha funnits med på FBI:s så kallade ”Watchlist” över misstänkta terrorister.

Enligt AP ska polisenintresserat sig för Ahmad Khan Rahamiefter att de gått igenom övervakningsbilder från helgens bombdåd på Manhattan. Enligt källor till NCB News ska fingeravtryck som hittats på en av bomberna som inte exploderade under helgens dåd vara ett av polisens starkaste bevis mot Ahmad Khan Rahami.

Enligt CNN har FBI under dagen också hämtat ut flera föremål frånAhmad Khan Rahamis familjs lägenhet.

Under måndagskvällen uppger CNN att USA:s president Barack Obama har hyllat de iblandade myndigheterna för deras arbete efter desenaste dagarnas bombdåd i New York-området.

ANNONS

Obama ska också ha berättat att han har pratat med polismännen som grep Ahmad Khan Rahami och utryckt sin tacksamhet för deras insats,

ANNONS