En soldat bevakar rättegången i Silivri i Istanbul, Turkiet.
En soldat bevakar rättegången i Silivri i Istanbul, Turkiet.

Misstänkt terrorist tyst när rättegång inleddes

Abdulkadir Masjaripov, som står åtalad för massmordet på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten för drygt ett år sedan, vägrade att svara på frågor när rättegången mot honom inleddes i fängelset. Rättegången omfattar åtal mot sammanlagt 57 personer, som på olika sätt misstänks ha kopplingar till attentatet.

ANNONS
|

Nyårsfirandet slutade med ett blodbad när en man beväpnad med ett automatvapen tog sig in på den populära klubben Reina vid Bosporens strand och sköt urskillningslöst mot gästerna. Dådet krävde 39 liv och 79 personer skadades.

Masjaripov, som var 34 år vid tiden för attentatet, har under fångenskapen erkänt massmordet. Han åtalas tillsammans med ytterligare 56 personer med misstänkta kopplingar till terrordådet.

Riskerar 40 livstidsstraff

Rättegången hålls i Silivrifängelset i Istanbul. Om han bedöms skyldig riskerar Masjaripov 40 livstidsstraff – ett för varje enskilt dödsoffer och ytterligare ett livstidsstraff för massakern i sig.

ANNONS

Bland de övriga åtalade finns bland andra Masjaripovs fru, som misstänks för medhjälp till massmordet. Alla utom sex av de åtalade är frihetsberövade.

Abdulkadir Masjaripov greps i området Esenyurt i Istanbul efter en 17 dagar lång jakt, där omkring 2000 poliser deltog. Bland annat analyserades 7200 timmar videomaterial från övervakningskameror för att spåra den misstänkte.

"Ryss gav order"

Enligt åtalet genomgick Masjaripov träning i Afghanistan. Ordern om att utföra terrordådet ska ha kommit från en högt uppsatt IS-medlem från Ryssland, som befann sig i Syrien vid tiden för attentatet.

IS har tagit på sig terrordådet.

En majoritet – 27 personer – av dödsoffren var utlänningar. Bland annat libanesiska, israeliska, saudiska, irakiska och marockanska medborgare som firade in det nya året.

TT-AFP

Fakta: Berättade vid förhör

Abdulkadir Masjaripov som misstänks dådet på nattklubben Reina i Istanbul ska i polisförhör ha sagt att medlemmar i terrorrörelsen IS i Syrien beordrade attacken.

Mannen, som är uzbekisk medborgare, ska också ha berättat att han tog sig in i Turkiet från Iran i januari 2016, och att han tillbringade merparten av det året i den centralt belägna staden Konya. I mitten av december uppges han ha flyttat till Istanbul, i syfte att hitta en lämplig plats att slå till mot.

Enligt den ursprungliga planen skulle dådet ske på Taksimtorget i Istanbul. Men där var säkerhetspådraget på nyårsnatten alltför stort, ska mannen ha sagt i förhören, enligt turkiska medier.

ANNONS