Den misstänkte terroristen Abderrahman Bouanane i domstolen i Åbo.
Den misstänkte terroristen Abderrahman Bouanane i domstolen i Åbo.

Misstänkt knivterrorist i Åbo inför rätta

När rättegången mot Abderrahman Bouanane, som misstänks för att ha dödat två kvinnor med kniv och skadat ytterligare åtta personer i Åbo i augusti förra året, inleddes förvånade han sin egen advokat. Han sade att han planerat flera mord, trots att försvaret hävdar att det handlat om dråp.

ANNONS
|

Domstolsförhandlingen, som av säkerhetsskäl rum hålls på fängelset i Åbo, fick en något förvirrad start, rapporterar finska nyhetsbyrån SPT. Efter att åklagare Hannu Koistinen presenterat åtalspunkterna, som bland annat inkluderar mord i terrorsyfte, var det dags för försvaret att förklara sin syn på saken.

Bouananes försvarsadvokat Karl Gummerus sade att hans klient inte haft som avsikt att injaga allvarlig skräck hos befolkningen i Finland och Europa. Han pläderade även för att det handlade om dråp i stället för mord.

Gick emot advokat

Men när det var dags för Bouanane själv att tala lät det annorlunda.

ANNONS

- När jag knivhögg det första offret var min tanke att döda två människor och skära av deras huvuden, men efter det första offret blev mina tankar oklara, sade Bouanane enligt SPT.

- Efter det var min plan att gömma mig för att senare fortsätta och hugga av två eller flera människors huvuden.

Denna utsaga förvånade försvarsadvokat Gummerus.

- Att efter förundersökningen ändra sin historia i en riktning som är skadlig för en själv är väl ganska exceptionellt, sade han till SPT under lunchpausen.

"Sympatiserar med IS"

Men Bouanane har tidigare sagt att han anser att hans agerande uppfyller kriterierna för mord i terrorsyfte. Enligt åklagaren kan Bouanane ha inspirerats av tidigare terrordåd i Europa. I hans telefon har material från terrordåden i Barcelona sommaren 2017 hittats. Enligt åklagaren sympatiserar Abderrahman Bouanane med terrorrörelsen IS, skriver SPT.

ANNONS

Sista rättegångsdag är planerad till 15 maj.

TT

Fakta: Åbodådet

Klockan 16.02 lokal tid fredag den 18 augusti larmas polisen till Salutorget i centrala Åbo sedan en man attackerat människor med kniv. Det första offret, en kvinna som delar ut broschyrer, får flera hugg och avlider på platsen.

Knivmannen lämnar platsen men återvänder och attackerar stockholmaren Hassan Zubier, som försöker hjälpa den svårt skadade kvinnan. Zubier får flera hugg i ryggen och på händerna. Ännu en man rusar till undsättning, men knivmannen hugger honom i halsen, innan han attackerar en kvinna med barnvagn på andra sidan torget. Han hugger sedan en äldre kvinna och försöker skada en 70-årig man som kommer till undsättning.

Mannen fortsätter vidare på en gata där han hugger ytterligare en eller två personer. På ett närliggande torg attackerar han ännu en kvinna. Klockan 16.05 stoppar polisen mannen genom att skjuta honom i benet.

Två personer dör och åtta skadas i attacken, som misstänks ha riktats mot kvinnor.

Källa: Helsingin Sanomat

ANNONS