Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171030-usabenghazi-555804_se.gp_1.jpg
Det amerikanska konsulatet i Benghazi efter attacken i september 2012. Arkivbild.

Misstänkt gripen för Benghazi-attack

Amerikanska specialstyrkor har gripit en man som anses vara en av de ledande bakom attacken i Benghazi i östra Libyen 2012 där bland andra USA:s ambassadör dödades.

- Vårt minne är djupt och vår räckvidd lång, och vi kommer inte att vila från våra ansträngningar att föra de ansvariga för den avskyvärda attacken i Benghazi inför rätta, säger USA:s president Donald Trump.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den misstänkte greps i kuststaden Misrata i Libyen och transporteras nu till USA, enligt amerikanska källor. Han fördes sedan till ett amerikanskt stridsfartyg i Misratas hamn innan han sattes på ett militärt flygplan mot USA. Där ska mannen så småningom ställas inför rätta.

Trump har godkänt den insats där mannen greps, och som genomfördes i samarbete med Libyens internationellt erkända regering.

Ambassadören Chris Stevens samt tre amerikanska och flera libyska anställda på konsulatet dödades vid attacken den 11 september 2012.

Attacken ledde till hård kritik mot den dåvarande presidenten Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton.

Fakta: Attacken i Benghazi

Den 11 september 2012 attackerades konsulatet i Benghazi med raketdrivna granater och byggnaden sattes i brand. USA:s ambassadör i Libyen Chris Stevens, tre amerikaner och flera libyska anställda dödades.

Attacken skedde under de protester som följde efter att en nidfilm om profeten Muhammed uppmärksammats.

En utredning tillsattes om säkerheten vid konsulatet vid attacken. USA betraktar angreppet snarare som välplanerad räd utfört av terrornätverket al-Qaida än en spontan missnöjesyttring.

Mest läst