Miss World-direktör kidnappad och mördad

ANNONS
|

Attacken inträffade efter att Melissa Carolina Lizárraga utsetts tillden nya Miss Sinaloa. Arrangörerna firade på det som beskrivs som en högklassig nattklubb i den mexikanska delstatens huvudstad Culiacan, natten mot söndag, när drogkartellen slog till. Det rapporterar den mexikanska tidningen EP Mundo.

Bara timmar efter att 39-åriga Hugo Rubén Castellanos Jiménez lett kröningen av den nya Miss Sinaloa, hittades han död i en jeep som anmälts stulen. Han hade enligt EP Mundo en enda kula rakt i huvudet.

Castellanos Jiménezutsågstill direktör för tävlingen så sent som i maj.Han var känd som ägare av en känd modellagentur och var dessutom själv en föredetta modell.

ANNONS

Miss Mexiko-direktörenhade lämnat festen vid klockan 03:40, natten mot söndag för att äta med tre vänner på enrestaurang i centrum. På väg till middagen hade bilen han färdades istannats av två maskerade män vid en vägspärr. Duon var beväpnadmed stora vapen.

–Ut ur bilen, ska en av de maskerade männen ha beordrat enligt Castellanos vänner, rapporterar La Pared Noticias.

Vännerna lydde och lämnades därmed oskadda. De maskerade männen hoppade in i jeepen och körde iväg med Castellanos i baksätet.

Bilen hittades tre timmar senare

Strax före klockan 07:00hittade polisen jeepen övergiven på en sidogata. Det ska ha funnits kulhål i en av passagerardörrarna i bak, rapporterade tidningen El Debate. Castellanos kropp ska ha hittats med huvudet nedåt i baksätet.

–Igår krönte han mig och idag finns han inte längre här, skrev den nykrönta Miss Sinaloa,Melissa Lizarraga, i ett Facebookinlägg på Miss Mexiko-sidan.

Attacken anses ha varit välplanerad ochspecifikt inriktad påCastellanos. Det ska inte röra sig om ett misslyckat rån, enligt Sinaloapolisen. Även om motivet fortfarande är okänt, menade polisen att man inte har uteslutit ett samband mellan mordet och skönhetstävlingen. Det skulle i så fall inte vara första gången ett kartellmord kopplas till Miss Mexiko-tävlingarna.

Koppling mellan kartellerna och skönhetstävlingarna

Kopplingar mellan Sinaloas skönhetstävlingar,drogkarteller och organiserad brottslighet har funnits länge. Det gäller allt från våld till följd avamorösa relationer till territoriemarkeringar.

ANNONS

Kvinnorna är eftertraktade statussymboler för brottslingar och karteller. De blir ofta involverade i skönhetstävlingsvärlden.

–Detta är en återkommande historia. Det finns ett samband, ibland är det trevligt men ibland slutar dettragiskt, mellan den organiserade brottsligheten, skönhetsdrottningar, tävlingarna och själva skönhetsindustrin,berättadeJavier Valdez, författare till en bok om drogkartellernas band till skönhetstävlingarna, för tidningen TheGuardian 2010.

Miss Sinaloa - en förbannad titel?

Senast 2012 dödades den 20-åriga kvinna som krönts till Miss Sinaloa under en flera timmar lång skottlossning mellan soldater och de misstänkta narkotikahandlarna somhon var med just då. Maria Susana Flores Gamez kropp hittadessenare på en väg ute på landsbygden, i närheten hittades ettautomatvapen.

Vinnaren av Miss Sinaloa 2008, Laura Zuniga, berövades sin krona efter att hon greps 2010 misstänkt för drog- och vapen brott tillsammans med sju män som misstänktes tillhöra Juarezkartellen. En av männen var hennes pojkvän. Gruppen greps efter att polisen hittat en mängd vapen, ammunition och över 53 000 dollar i deras fordon. Skönhetsdrottningen, somtidigare arbetat som förskolelärare, släpptes senare och åtaladesaldrig.

Men den mest uppmärksammade Sinaloaskönhetsdrottningen att beblandasig med drogkartellerna är Emma Coronel. Hon var gift med Mexikos mest ökända kartelledare, Joaquín "El Chapo" Guzman.

LÄS OCKSÅ:El Chapo flyttas närmre USA

ANNONS

Sinaloakartellens ledare gifte sig med Coronel, som vid tidpunkten vunnit en lokal skönhetstävling, på hennes 18-årsdag 2007. Efter Guzmáns gripande tidigare i år, har Coronel bedrivit aktivism mot det honpåstår är "svåra förhållanden" som hennes man utsatts för i mexikanska fängelsen.

Kartellen som förser USA med droger

Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA.

Joaquín "El Chapo" Guzmán var under flera årledare för Sinaloakartellen.Hans inflytande och räckvidd beräknas nu överstiga hans colombianske ditos, Pablo Escobar, av den amerikanska drogbekämpningsbyrån DEA.Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.

Joaquín "El Chapo" Guzmán

  1. Joaquín Guzmán föddes i staden Badiraguato och är runt 57 år gammal, uppgifterna varierar. Han hade en framträdande roll i kampen mellan de olika knarkkartellerna under 1980-talet. När han blev ledare för Sinaloakartellen blev han också världens mest eftersökta knarksmugglare.
  2. Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.
  3. Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.
  4. Smeknamnet "El Chapo" betyder ungefär "kortisen" och syftar på Guzmáns blygsamma längd.
  5. Våldet i Mexiko har ökat kraftigt sedan förre presidenten Felipe Calderon startade kriget mot knarkkartellerna 2006. Mer än 80 000 personer har dödats.

Källa: BBC, AFP

ANNONS