En elev vid gymnasiet i Santa Fe i Texas tröstas av sin mor efter den dödliga skottlossningen inne skolan då minst åtta människor miste livet.
En elev vid gymnasiet i Santa Fe i Texas tröstas av sin mor efter den dödliga skottlossningen inne skolan då minst åtta människor miste livet.

Minst tio döda i skolskjutning i Texas

Minst tio människor har dödats i en skolskjutning i Santa Fe, i amerikanska Texas, och polisen har upptäckt ett flertal hemgjorda sprängladdningar. En misstänkt gärningsman, en 17-årig elev på skolan, har gripits.

ANNONS
|

Nio elever och en lärare är döda efter att en beväpnad gärningsman började skjuta på en gymnasieskola i orten Santa Fe, söder om staden Houston.

Ytterligare ett antal elever samt två poliser vårdas på sjukhus.

En misstänkt skytt har gripits – en 17 år gammal elev vid skolan.

Sprängladdningar

Totalt tio personer skadades i attacken.

Kort efter dådet hittades flera hemgjorda sprängladdningar, rörbomber och laddningar i tryckkokare, i skolområdet, i dess omgivning och i 17-åringens hem. Gärningsmannen använde sig av ett hagelgevär och en pistol, som han hade tagit från sin pappa.

ANNONS

- Han ville inte bara begå skjutningen, utan han ville begå självmord efter skjutningen, säger Texas guvernör Greg Abbott vid en presskonferens.

- Men han vågade inte ta sitt liv.

Ytterligare två personer har frihetsberövats av polis, misstänkta för att ha hjälpt 17-åringen.

Flydde i panik

Larmet om skolskjutningen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan dagen före en planerad examensceremoni för skolans avgångselever.

Upprörda vittnen berättar i lokala tv-kanaler att de första skotten avlossades i en skolsal där det hålls bildlektioner. I samband med detta ska ett brandlarm ha brutit ut och elever flydde skolbyggnaden i panik.

- Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, säger ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

ANNONS

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsammans med lokala myndigheter. En elev som befann sig i klassrummet intill det som gärningsmannen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

"Barrikaderade dörren"

- Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt, säger han.

- Vi gömde oss i klassrummet, barrikaderade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Santa Fe är en ort med drygt 10000 invånare som ligger omkring fem mil sydöst om miljonstaden Houston. Skolan i fråga har runt 1400 elever.

USA:s president Donald Trump inledde en pressträff i Vita huset på fredagen med att uttrycka sin sorg över den dödliga attacken.

ANNONS

- Vi följer situationen noggrant i samarbete med lokala myndigheter. Det här har pågått för länge, i för många år, i för många decennier. Vi sörjer för de fruktansvärda dödsfallen.

TT

Fakta: Tidigare skottdåd i skolor i USA

Några andra uppmärksammade skolskjutningar i USA:

I februari dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida i februari.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2015 dödades en person och två skadades i en skottlossning på Tennessee State University i Nashville.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown i Connecticut och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

ANNONS