Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180423-kanadapakorning-665425_se.gp_1.jpg
Ett antal fotgängare blev påkörda längs med en trottoar i norra Toronto.

Minst nio döda när bil mejade ner fotgängare

Minst nio människor dödades när en vit skåpbil mejade ner ett antal fotgängare i Toronto i Kanada på måndagen. Ytterligare 16 har skadats – varav fem vårdas i kritiskt tillstånd.

Vittnesuppgifter gör gällande att skåpbilen tycktes köra på människor medvetet längs med en sträcka på ungefär en och en halv kilometer, vid en korsning i norra Toronto vid 13.30-tiden lokal tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen grep den misstänkte föraren kort efter händelsen.

Oklart motiv

- Alla tillgängliga resurser har tagits in i denna tragiska situation för att utreda vad som har hänt, säger polischefen Peter Yuen vid en presskonferens.

Sunnybrook-sjukhuset i Toronto, det största i Kanada, meddelar att de tagit emot totalt tio personer, varav två som förklarades döda vid ankomsten. Fem personer är i kritiskt tillstånd och två är allvarligt skadade. En har lindrigare skador.

Torontos borgmästare John Tory uppmanar vid presskonferensen personer som inte bor i området att hålla sig borta och affärer som ligger där att stänga för dagen.

- Polisen har mycket att göra i en komplicerad utredning, säger han.

Polisen har inte uttalat sig om möjlig orsak eller eventuellt motiv till händelsen.

Hyrbil användes

Skåpbilen som användes var en hyrbil. Företaget som hyrt ut den säger i ett uttalande att de beklagar det som har hänt och att de samarbetar med myndigheterna.

Gatan har spärrats av och kollektivtrafiken i området står still. Ungefär tre mil därifrån håller G7-gruppens utrikesministrar ett möte, men händelserna ska inte ha påverkat det.

I samband med mötet uttalade sig dock Kanadas säkerhets- och beredskapsminister Ralph Goodale, som beskriver det hela som en "väldigt allvarlig händelse". Han säger att saken kommer att hanteras av Torontopolisen i första hand och att han inte har någon information som skulle kunna föranleda en höjning av den nationella säkerhetsnivån.

Fakta: Attacker med fordon

TT

Det är ännu oklart om påkörningen i Toronto är olycka eller medvetet dåd, och vilket motivet i så fall är. I flera fall de senaste åren har fordon använts i terrorsyfte:

Oktober 2017: En man kör in med en hyrd pickup in på en cykelbana på södra Manhattan i New York. Sex personer avlider av sina skador. Gärningsmannen skottskadas av polis och grips.

Augusti 2017: En skåpbil kör nerför Las Ramblas i Barcelona och dödar mint 13 människor. Fyra män grips efter attacken, som terrorrörelsen IS tar på sig. Åtta timmar senare kör en bil på människor på strandpromenaden i Cambrils, söder om Barcelona. Flera personer skadas och en kvinna avlider. Fem misstänkta skjuts ihjäl av polis. En av dem tros vara den som kört bilen i Barcelona.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av polis i Italien.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Mest läst