39 döda och 60-tal skadade i nattklubbsdåd

ANNONS
|

En skottlossning inträffade på en känd nattklubb i Istanbul i Turkiet under natten mot nyårsdagen, rapporterar Hürriyet.

En ensam gärningsman gick in på klubben och öppnade eld mot gästerna som firade in det nya året. Han var enligt uppgift utklädd till jultomte och var beväpnad med ett automatvapen av typen kalashnikov, något som sedan har dementerats av premiärminister Binali Yildrim.

Avlossade 300 skott

Istanbuls guvernör Vasip Şahinuppgavpå en presskonferens under natten mot nyårsdagen att minst 35 personer har dödats och ytterligare 40 har skadats i samband med skjutningen på nattklubben. Enligt honom betraktar man skjutningen som en terrorhandling.

– En terrorist med ett gevär utförde denna incident brutalt och skoningslöst genom att skjuta mot oskyldiga människor som var där enbart för att fira det nya året och ha kul, sa Vasip Şahin enligt Reuters.

ANNONS

Habertürk TV uppger att gärningsmannen avlossade minst 300 skott mot gästerna. Vissa av dem ska av ren skräck hoppat ner i Bosporen, det sund som skiljer europeiska Balkan från asiatiska Anatolien. Polisen har under natten letat efter gäster som kan befinna sig i vattnet.

Hundratals gäster inne i klubben

Omkring 700 gäster befann sig inne på nattklubben under nyårsnatten, skriver BBC. Under natten fanns ett stort antal poliser och ambulanser på plats utanför klubben. Stora avspärrningar hade upprättats kring klubben som ligger belägen i ett av Istanbuls mer exklusiva områden.

Klubben är frekvent besökt av flera världsstjärnor och har tidigare besökts av stora namn som Paris Hilton, Uma Thurman, Sting, Mike Tyson bland andra.

Turkiet har under fjolåret utsatts för flera stora terrordåd och mer frekvent än tidigare. Senast under december sköts ryske ambassadören Andrei Karlov ihjäl i Ankara i samband med att han höll tal på en konstutställning.

Sent på natten mot nyårsdagen pågick fortfarande en stor polisinsats vid platsen.

Många utländska medborgare bland skadade och döda

Under nyårsdagens morgon meddelande Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att dödssiffran stigit till 39, enligt AFP. Bland de 39 döda ska 15 vara utländska medborgare. Av de omkring 69 skadade ska åtta vara i kritiskt tillstånd, enligt inrikesministern. Soylu meddelar också att 21 av de 39 döda är identifierade och att arbetet med identifieringen av offren fortsätter under morgonen.

ANNONS

Turkiets hälsominister, Recep Akdag, meddelande under morgonen att fyra av de 69 skadade har mycket allvarliga skador och att flera av de skadade också är utländska medborgare, skriver The Guardian.

Européer bland de skadade och döda

Belgiens inrikesminister meddelande under söndagsförmiddagen att en av de döda utländska medborgarna tros varaen belgisk medborgare, enligt Le Soir.

Inrikesministern twittradesina kondoleanser och skriver att hans tankar går till den drabbades familj och vänner.

Enligt BFMTV, ska tre av de skadade vara fransmän.

Ingen information om svenskar

Det fanns på söndagsmorgonen inga uppgifter om det fanns svenskar bland de skadade eller döda.

– I nuläget finns det inga uppgifter på att det är drabbade svenskar, men generalkonsulatet i Istanbul följer händelsen i kontakt med lokala myndigheter, säger Sara Modin vid Utrikesdepartementets pressjour vid 07-tiden på nyårsdagen.

UD uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga och stanna inomhus och följa lokala myndigheter rapportering. I dagsläget avråder UD inte från resor till Istanbul, men det kan komma att ändras.

– Bedömningen när det gäller avrådan baseras sällan på en enskild händelse utan är en samlad bedömning, där man ofta har kontakt med andra europeiska myndigheter. Det ses naturligtvis över kontinuerligt, men vi avråder inte i nuläget, det stämmer, säger Sara Modin.

ANNONS

"Media-blackout"

Den misstänkte gärningsmannen hade vid 06-tiden på söndagen fortfarande inte gripits och en stor polisinsats söker fortsatt efter den som ligger bakom dådet.

Enligt BBC har den turkiska regeringen begärt en tillfällig "media-blackout" efter attacken och hänvisar till säkerhetskällor. Blackouten innefattar dock inte officiella uttalanden.

Säkerhetsarbetet på andra håll i världen påverkades också av dådet. Både i Los Angeles och New York ökade bevakning efter attacken i Istanbul.

Vapnet hittat

På söndagen pågår fortfarande en intensiv polisjakt efter den misstänkte gärningsmannen.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim har gått ut på söndagseftermiddagens och berättat att gärningsmannen lämnade vapnet vid platsen efter attentatet.

ANNONS